La missió del pla nacional de seguretat de les TIC és garantir una Societat de la Informació Segura a Catalunya per a tots i totes, operant un Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya, com a eina per a l’execució de les polítiques públiques en seguretat TIC, i la generació d’un teixit empresarial català de suport, aplicacions i serveis de seguretat TIC que sigui referent nacional i internacional.
Establiment d’una estratègia nacional de seguretat TIC. Cal definir un model públic català de seguretat de la societat de la informació a Catalunya.
Suport a la protecció de les infraestructures crítiques TIC nacionals. Ajudar a evitar les conseqüències d'un atac contra els sistemes industrials de control ja que un atac cibernètic causaria poques o cap víctima però podria implicar la pèrdua de serveis d'infraestructura vital
Promoció d’un teixit empresarial català sòlid en seguretat TIC. Promoure una xarxa de PIME's per a la prestació de serveis de seguretat i resposta a incidents de seguretat així com una comunitat en seguretat TIC especialitzada en tots els aspectes de la seguretat, amb una especial atenció a la formació i certificació de professionals, empreses, productes i programari, en aquest cas basant-se en les potencialitats d’un mercat de programari lliure de seguretat, així com de la innovació i la recerca.
Increment de la confiança i protecció de la ciutadania catalana en la societat de la informació. Cal posar atenció especial als col·lectius amb més riscos, com per exemple els infants i els joves, mitjançant l'establiment de programes de conscienciació i suport específicament adreçat a aquests col·lectius.
Per poder dur a terme aquests objectius estratègics la STSI (Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya impulsa la creació del Centre de Seguretat de la Informació a Catalunya (CESICAT).
El CESICAT aborda programes plurianuals d'actuació, en el document del Pla Nacional podeu consultar-ne els actuacions concretes per al període 2009 – 2013 per a cada un dels objectius.
Les actuacions són:
Els objectius principals de l’estratègia global de seguretat de la informació per a Catalunya són els següents:
2. Reduir el grau de vulnerabilitat de Catalunya als atacs informàtics.
3. Minimitzar els danys i el temps de recuperació en cas d’atac informàtic.
4. Millorar la capacitat de resposta global de la societat catalana en relació amb els incidents de seguretat.
CSIRT és una equip d'experts en seguretat de les TIC dedicat a donar resposta a incidents de seguretat informàtica, mitjançant la prestació d'una sèrie de serveis adreçats a ocupar-se d'aquests incidents i ajuda als seus usuaris a recuperar el funcionament ordinari en cas de patir un incident (serveis reactius).
L' abast dels serveis de prevenció i resposta a incidents
El CSIRT ofereix serveis agrupats en en tres categories:
El CESICAT oferirà tres serveis de seguretat TIC gestionada:
- Servei de detecció i prevenció d’intrusos (IDPS).
- Servei de gestió de registres de seguretat (SIEM).
- Servei de gestió de vulnerabilitats (VMS).
Les actuacions a realitzar inclouen les següents:
- Creació d’una càtedra en seguretat TIC amb alguna Universitat catalana o Centre de recerca especialitzat.
- Publicacions conjuntes Universitat-Empresa-CESICAT.
- Subvencions per a programes de recerca en seguretat TIC (doctorats, etc), i per a publicacions de prestigi.
Les actuacions a realitzar, moltes vegades en règim de col·laboració amb altres entitats, inclouen les següents:
- Presència els principals portals públics i privats adreçats a públic català, i altres eines sota la filosofia Web 2.0 (e-Catalunya, YouTube).
- Publicació de guies, recomanacions, materials didàctics específics per a cada col·lectiu identificat.
- Actuacions específiques, com actes de sensibilització adreçats a aquests col·lectius.
Les actuacions a realitzar són les següents:
- En col·laboració amb l’entitat pública de certificació de Catalunya, foment de l’extensió de l’ús dels certificats electrònics.
- Difusió, formació i, eventualment, subministrament d’eines de vigilància i monitoratge instal·lades als ordinadors dels ciutadans – amb el seu consentiment – per detectar amenaces de forma proactiva.
- Difusió, formació i, eventualment, subministrament d’eines de còpia de seguretat, xifratge i altres que es considerin necessàries.