Finalment, hem de pensar en el mètode per protegir les nostres dades i fitxers personals en cas de pèrdua física del nostre ordinador o dispositiu d'emmagatzemament. Aquests mecanismes fan servir complexos logaritmes de xifratge, una versió contemporània de la màquina enigma, de la segona guerra mundial.
La primera opció de protegir les nostres dades és realitzar un xifratge de disc dur en el moment de fer la instal·lació del nostre Sistema Operatiu. Si optem per aquesta via, cada cop que iniciem el nostre ordinador haurem d'introduir la frase de pas. Aquests sistemes requereixen no una clau, sinó una frase sencera per desencriptar les dades.
El fet que resulta carregós introduir una contrasenya tant llarga només per engegar l'ordinador i jugar al buscamines, fa que resulti interessant buscar una alternativa. La segona via que trobem és la d'encriptar fitxers o carpetes concretes, així podem fer ús normal de la major part del sistema, i a la vegada protegim les parts sensibles o que contenen informació personal.
Les noves versions de Microsoft Windows (Vista i superiors) inclouen una eina per el xifrat d'arxius i unitats, BitLocker. Aquesta eina permet encriptar tant una carpeta o conjunt de fitxers com una unitat sencera (la partició de sistema operatiu, una clau USB).
Aquesta eina basa la seva fortalesa en l'ús dels xips TPM, però no tots els ordinadors contenen aquests xips. Cal configurar-lo per que pugi funcionar sense aquests xips.
També podem trobar opcions basades en codi obert i multiplataforma. L'eina TrueCrypt es pot fer servir des de Windows (totes les versions), GNU/Linux i Mac. Tot i que no permet encriptar una partició de sistema operatiu, permet xifrar i ocultar carpetes (anomenades contenidors) i tots els fitxers que hi anem situant. L'eina també facilita la possibilitat d'encriptar discs durs externs i memòries USB.