Vés al contingut principal
Inici

Els continguts a la xarxa

folder_blue_internet.png

Internet és una gran finestra al món, que ens permet l'accés a un munt de recursos, tal i com hem comentat prèviament. A més a més, ens ofereix la possibilitat de compartir els nostres continguts: informacions, reflexions, pensaments, obres i treballs intel·lectuals, etc. en tota mena de formats diferents.

Les eines 2.0 ens faciliten fer-ho sense tenir gaires coneixements instrumentals de les tecnologies. Aquesta facilitat, no obstant, no ens pot confondre a l'hora de publicar continguts. Hem de tenir present que formen part d'una societat que te normes i codis de conducta, i que a la xarxa d'Internet el respecte d'aquestes també és essencial.

Repassarem algunes d'elles:

  • En el moment de publicar i donar a conèixer determinats continguts, hem de tenir en compte la necessitat de preservar no només la nostra intimitat, sinó també la d'altres persones. Hem d'actuar amb responsabilitat en el moment de publicar continguts.

  • Tenim dret a publicar qualsevol contingut, sempre i quan tinguem els drets de fer-ne difusió. Seria el cas de:

    • el contingut del qual siguem autors o autores (fotografies que haguem fet nosaltres, redaccions, reflexions, etc.), sempre i quan aquestes no vulnerin els drets a la intimitat d'altres persones, ni les lleis vigents. El sentit comú és la millor guia que podem tenir.

      Cal parar especial atenció al contingut que reculli dades personals de persones menors d'edat. Aquestes estan especialment protegides, i hem de requerir l'autorització de les seves famílies o tutors abans de publicar un contingut que en faci referència clara.

      Una imatge, una filmació de vídeo o so, quan estan referides a persones, tenen la consideració legal de dades personals i, per tant, es veuen afectats per la llei que les protegeix.

    • el contingut d'altres autors o autores, sempre i quan tinguem l'autorització d'aquestes per fer-ho. És important saber que aquesta autorització ha d'estar expressada de forma patent (en cas contrari, hem d'entendre que el contingut està protegit per un copyright, és a dir, que tots els drets estan reservats). Hem de respectar els drets de propietat intel·lectual!

  • Hem d'evitar publicar contingut que pugui ferir la sensibilitat d'altres persones. Si pensem que aquest fet es pot produir, ho hem d'advertir amb claredat abans de permetre l'accés a aquest contingut. D'aquesta manera, protegirem als infants i també als adults especialment sensibles i, al mateix temps, ens protegirem nosaltres mateixos de possibles recriminacions i denúncies. La llibertat d'expressió es pot compaginar perfectament amb la protecció de les persones que poden arribar a accedir als nostres continguts.

Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image