Les eines 2.0. i les xarxes socials
Les eines 2.0 (blogs, wikis, repositoris de continguts, etc.) no es diferencien gaire dels altres recursos per a publicar continguts, des del punt de vista de la seguretat. No obstant això, hem volgut fer un èmfasi especial, tenint en compte la seva proliferació i la facilitat que ens ofereixen per tal de publicar continguts a la xarxa d'Internet.
Els blogs, les wikis, les comunitats com ara
Facebook,
MySpace,
Ning,
LinkedIn,
Twitter i d'altres eines socials són espais molt oberts; en alguns casos -com ara al Facebook o al Ning-, podem limitar l'accés de les persones desconegudes o de les que no han estat prèviament acceptades a la nostra xarxa personal. No obstant, realitzar aquesta configuració no sempre és un procés senzill i, a més a més, les polítiques de privacitat d'aquestes eines i recursos estan en constant evolució.
Val la pena tenir en compte algunes recomanacions:
- Per tal de decidir si volem formar part o no d'una d'aquestes xarxes socials, és important obtenir informació prèvia sobre les seves polítiques de privacitat i seguretat.
- Consultar a persones que ja en formen part d'aquestes xarxes ens pot proporcionar diferents punts de vista, que ens ajudaran a prendre una decisió.
- Quan entrem a formar part d'una d'aquestes comunitats, acceptem i signem un contracte de prestació. Llegir-ho pot resultar una mica farragós, però és important. D'aquesta manera, coneixerem els nostres drets i deures i també sabrem quines concessions estem fent a la companyia que ens ofereix el servei (drets de difusió dels nostres continguts, per exemple).
- Especialment en aquests espais, cal actuar amb cura. Aquestes comunitats disposen de regles i normes de funcionament. Si les infringim, poder resultar perjudicats.
- Un cop estem a dins de la comunitat i en formem part, tenim algunes opcions per a configurar la nostra privacitat, l'accés d'informació que concedim a d'altres persones, etc. És important invertir un cert temps i configurar bé les nostres preferències.