També cal vigilar amb...
Tot i que no entrin dintre de la categoria de programari maliciós, hi ha un seguit de pràctiques que poden suposar un perill per als usuaris d'ordinadors, sobretot si no es tenen present les conseqüències que poden tenir.
El correu brossa, conegut com spam, és una tècnica de venta directa consistent en fer enviaments massius de correus electrònics sense el consentiment de les persones que el reben. Poden arribar al volum de saturar una bústia de correu electrònic o de fer passat desapercebuts correus legítims, i sovint mostren publicitat enganyosa o fraudulenta.
En aquest sentit, cal anar amb compte amb els hoax, també dit falsa alarma o senzillament enganys. Aquests correus són la versió digital de les llegendes urbanes, històries en les que es barregen referents reals amb ficcions per fer caure al lector en un engany. Els més benignes poden senzillament demanar que reenviïs el correu, altres poden detallar instruccions precises per que esborris un fitxer vital del sistema operatiu fent-te creure que és un virus.
Finalment, una altra pràctica amb la que cal estar alerta és el phishing. Aquesta és una estafa cibernètica en la que l'estafador intentarà aconseguir dades privades (tals com el número de la targeta de crèdit, en número de seguretat, ...) fent-se passar per membre de la empresa fent servir una comunicació aparentment oficial.
I finalment, no podem oblidar amb una amenaça que ens pot fer perdre tota la informació i deixar de treballar amb el nostre equip: el robatori físic. Si ens plantegem com protegir les nostres dades de ciber-robatoris, també ens hem de plantejar com protegir-les en cas de perdua o robatori del nostre disc dur, ordinador, etc..
Mira també:
http://esp.sophos.com/sophos/docs/esp/papers/sophos-a-to-z-computer-and-data-security-threats.pdf