Vés al contingut principal
Inici

Còpies de seguretat

Backup

No ens hem d'oblidar, però, de la defensa passiva de la nostra informació: les còpies de seguretat o backup en angles. Aquesta ens pot ajudar en cas de dany físic del sistema o en cas de robatori (sempre que les copies de seguretat no estiguin desades en el mateix espai!).

Tal i com veiem en aquesta estadística, la gran majoria dels usuaris domèstics no realitzen copies de seguretat de les seves dades personals.

Quins sistemes trobem? Com les podem fer? El sistema més habitual però el menys fiable continuen sent les copies de seguretat manuals.

  • Còpies de seguretat en disc dur extern o CD / DVD: generar mitjançant un programari la còpia parcial o complerta del vostre ordinador.
    S'adapta molt bé a l'us domèstic, però habitualment al trobem petit per a la nostra oficina.
  • Còpies de seguretat en línia: serveis gratuïts per a l'us domèstic que permeten crear una còpia de les nostres dades, serveix perfectament per a l'ús domèstic. També existeixen solucions més potents i de pagament per a usos professionals.
  • Servidor de còpies de seguretat: un servidor dedicat a recollir les còpies de seguretat, per exemple de tots els ordinadors i servidors d'una oficina. Un programari, o servidor backup, gestiona la recollida de les còpies, i potser també la seva restauració.
Les eines de backup faciliten 3 tipus diferents de còpies (definicions de Wikipedia)
  • Còpia total: és una còpia completa de les dades. La còpia té un major volum i temps de realització que en les altres opcions. Imagineu-vos l'ordinador d'una persona que treballa en l'edició de vídeo.
  • Còpia diferencial: es copien només les dades que s'hagin modificat respecte l'última còpia total. Requereix menor espai i temps que la còpia total, però requereix més temps de restauració ja que cal primer restaurar la còpia total i posteriorment la diferencial. Es poden fer còpies diferencials noves que substitueixin a antigues sobre la mateixa còpia total.
  • Còpia incremental: consisteix en copiar únicament les dades que hagin estat modificades respecte a una altra còpia incremental anterior o si aquesta no existeix, respecte a una còpia total. En aquest cas la còpia incremental no substitueix una còpia incremental anterior. Les còpies incrementals són més ràpides que les diferencials, però el volum total de la còpia és major. A més a més, per restaurar la còpia de seguretat cal restaurar la còpia total i totes les incrementals en ordre cronològic.

Hem buscat diferents opcions, en coneixes alguna altra?

http://www.uraniumbackup.com/index-en.aspx

http://www.educ.umu.se/~cobian/cobianbackup.htm

http://sourceforge.net/projects/sbackup/

Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image