Vés al contingut principal
Inici

Tallafocs, o Firewall

Firewall

Què és un tallafoc?

El firewall, també anomenat tallafocs, és una part del sistema operatiu destinada a analitzar les connexions entrants i sortints, i a bloquejar les connexions no dessitjades.

El tallafocs concentra totes les connexions, i filtra quines poden entrar i sortir, quins ports es poden utilitzar, sempre segons la configuració que tinguem definida.

Trobem diferents tipus de firewall, des del que s'instal·la en un sol ordinador fins al firewall físic: un dispositiu que protegirà part de la nostra xarxa.

Els sistemes operatius de la gama Windows venen amb un tallafocs integrat, què permet una configuració bàsica i senzilla.

Linux porta com a mòduls del nucli (kernel) el paquet IPTables, o Netfilter, que fa la tasca de analitzar i bloquejar paquets.

Tallafocs gratuïts

Productes Descripció
Gufw

Gufw logo
Gufw és una eina bàsica per a configurar el tallafocs amb Ubuntu. Aquest tallafoc permet la configuració de bloqueig de serveis com el P2P o navegació web, però també facilita la configuració per ports i adreces IP. Utilitza el mòdul del nucli IPTables i facilita la seva configuració.

Plataformes: GNU/LInux, paquets Debian/Ubuntu; traduït al català.
Linkat i Yast

Linkat vé amb l'eina de configuració integral, el Yast, que també inclou opcions exhaustives de tallafocs. Utilitza el mòdul del nucli IPTables, facilita la seva configuració.

Plataformes: Linkat i SuSE Linux; disponible en català
Zone Alarm

Zone Alarm

Per defecte tanca totes les comunicacions del sistema, i només permet l'accés a Internet als navegadors i programes de correu electrònic. En conseqüència el nostre ordinador és "invisible" per a la xarxa. L'administrador de l'ordinador pot modificar la configuració i permetre altres connexions.

Plataformes: Windows XP i VISTA; disponible en català

Ashampoo Firewall

Ashampoo Firewall

Aquest tallafoc té una interfície explicativa i facilita configuracions més avançades com per exemple definir regles per a cada programa. A més a més facilita monitorització de la connexió i un registre de les connexions internes, de LAN i d'Internet de manera detallada. També mostra tots els processos actius en el sistema. Cal registrar-se per obtenir la clau, però el programari és gratuït.

Plataforma: Windows; disponible en català

Mireu la documentació sobre Tallafocs en Windows i Linux:

INTECO també recomana una sèrie de tallafocs http://cert.inteco.es/Proteccion/Utiles_Gratuitos/Cortafuegos/ (Windows)
Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image