Vés al contingut principal
Inici

Els espais lúdics i de joc

folder-games.png

Els jocs i els videojocs, al igual que d'altres eines i recursos a Internet, poden contribuir a la socialització i el desenvolupament educatiu de les persones. A més, gaudir d'un temps d'oci saludable pot resultar convenient, i existeix un ventall molt important d'oportunitats a la xarxa per tal de fer-ho.

No tots els jocs són iguals i existeixen diferents formes de classificar-los, que potser ara no són rellevants (jocs de memòria i observació, d'acció, de plataforma, puzzles, interactius, en xarxa, d'estratègia, etc.). En general, estimulen la creativitat, l'observació, la memòria, el desenvolupament de les capacitats relacionades amb l'ubicació en l'espai i el temps, etc.

Cal fer-los servir de forma intel·ligent i segura, dosificada, pautada i d'acord amb les mateixes normes socials i ètiques que hem comentat amb anterioritat.

Algunes precaucions a tenir en compte són:

  • El joc pot resultar molt atractiu i absorbent i també generar conductes adictives.

    • Cal distribuir adequadament el temps de joc i compensar-lo amb d'altres activitats quotidianes. S'ha d'evitar invertir un temps excessiu.

    • Tenir cura de la nostra postura corporal davant de la pantalla (prevenir els riscos de salut) és important.

    • Hem d'estar alerta davant dels senyals que es puguin presentar en els "jugadors" més joves: conductes antisocials, anulació de cites i sortides, deixadesa davant d'activitats en les quals participaven activament abans, preferències per videojocs de contingut violent o discriminatori, etc. Tots ells són indicadors de que alguna cosa no està funcionant adequadament. Apropar-se al jove, compartir el seu temps i els seus jocs i comentar les seves experiències són les millors recomanacions que podem seguir.

  • Existeixen jocs per a cada edat. Alguns dels jocs, aparentment innocents, no són adequats per als més joves (ja sigui pel seu contingut -violència, sexe, discriminacions- o per la forma en que els diferents jugadors es relacionen entre sí). Consultar als experts o navegar per Internet per a cercar informació, pot resultar de molta utilitat.

  • A través dels jocs de plataforma o multijugador, podem contactar amb d'altres persones. És important tenir en compte els consells generals (abstenir-nos de comunicar dades personals, ser respectuosos, mantenir precaucions davant de les persones desconegudes, etc.)
Existeix una gran quantitat de jocs amb contingut pedagògic. Us recomanem visitar Aquest estiu, tot Òmnia juga, un recurs especialment dedicat al joc educatiu.


Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image