Vés al contingut principal
Inici
Recomanacions generals

Security Folder Icon, autoria: Alessandro Rei


En general, el registre en llocs web de borses de treball o plataformes d'aprenentatge en línia, implica emplenar formularis amb les nostres dades personals. Per tant, de nou, és molt important llegir l'avís legal i la política de privacitat sobre el tractament de dades en cada lloc web on ens donem d'alta.

Les empreses, igual que les administracions i organismes tenen l'obligació de garantir la seguretat de les dades personals que tractin. Tanmateix, poden cedir-les si la persona interessada hi accedeix. Per tant, abans de marcar la casella "He llegit i accepto les condicions d'ús", efectivament hem d'haver consultat si estem cedint o no les nostres dades per altres usos diferents.

Borses de treball

En donar-nos d'alta dins d'un servei de borsa de feina, tenim accés a un espai privat (amb clau d'usuari i contrasenya) des del qual podem triar el nivell de privacitat de les nostres dades. Depèn de cada lloc web, però en general podem triar entre dos o tres nivells de privacitat, per tal de definir qui veu el currículum i quines parts del mateix són accessibles:

  • Visible: les empreses que utilitzen la plataforma poden veure les dades personals i el nostre currículum.
  • Privat: les empreses que utilitzen la plataforma poden veure el nostre currículum però no tenen accés (o tenen un accés restringit) a les nostres dades personals.
  • Inaccessible: només les empreses a qui nosaltres enviem la nostra candidatura poden accedir al nostre currículum.

Captura d'Infojobs

I en el cas de les autocandidatures?

Les empreses estan obligades a informar les persones interessades de quin serà el tractament que rebran les seves dades personals. En el cas de formularis web des dels quals podem trametre el nostre currículum directament a la pàgina de l'empresa, poden indicar aquesta clàusula dins les condicions d'ús.

En el cas d'altres tipus d'enviaments, l'empresa ha de fer arribar aquesta informació a la persona candidata per la via que consideri més adient (correu electrònic o postal, per exemple). D'altra banda, les organitzacions han de tenir especial cura en la destrucció dels documents que inclouen dades personals, així com en no cedir els currículums a terceres empreses.

  • Com a recomanació general, val a dir que tot i que hem d'indicar algunes dades personals al nostre currículum perquè volem que les empreses ens contactin, no és obligatori indicar certes dades com ara el número de DNI, el gènere o l'estat civil.

Aprenentatge en línia

Els centres educatius públics o privats han de seguir la mateixa normativa pel que fa al tractament de dades personals. Per tant, aplicaríem la mateixa mesura de seguretat pel que fa als drets sobre les nostres dades personals. En el cas de trobar irregularitats, les autoritats en aquest camp són l'Agència Catalana de Protecció de Dades i la seva homònima a l'estat espanyol.

En general els campus en línia són accessibles només per a l'alumnat que cursa els estudis i dins dels mateixos els cursos també estan restringits per als estudiants en concret. Les consignes de seguretat en quant al secret de les claus d'accés a les plataformes web són les mateixes que en els altres llocs web, també en quant al tancament de la sessió cada cop que sortim de l'aula virtual.

El nostre perfil a la plataforma e-learning inclou normalment uns camps obligatoris, com ara nom i cognoms i l'adreça de correu electrònic. Tot i així, també podem configurar-ne la privacitat.

Captura perfil moodle

Pel que fa al pagament dels serveis educatius, els consells de seguretat sobre les operacions són els mateixos que quan efectuem compres en línia.

Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image