loader image
Vés al contingut principal
Inici

Recomanacions per a efectuar relacionats amb la banca i les compres en línia

Secure payment icon, autoria: WebIconSet.com
Hem vist que les entitats bancàries i llocs web disposen de certes mesures per garantir la seguretat de les operacions que realitzem per Internet. Tot i així, aquests sistemes de seguretat no són l'única eina davant el frau. Cada cop que fem una transacció de diners hauríem de fer-nos algunes preguntes:

Podem confiar en l'autenticitat del lloc?

En ocasions veiem automàticament que el lloc web no ha estat implementat per persones expertes, ni a nivell de disseny ni de contingut. De vegades hem de prestar-hi més atenció. Llegim atentament l'estil d'escriptura, l'estructura en seccions o si hi ha faltes d'ortografia. La impressió global és important.

Visa prepagament falsa
Captura de pantalla del lloc web www.tarjetavisaprepago.com

Quines dades ens demanen?

Les entitats bancàries no demanen les dades personals, ni els nostres noms d'usuari i contrasenya alhora per cap mitjà (ni per correu electrònic, ni telèfon, ni en la pròpia oficina bancària, ja que tenen altres mecanismes de seguretat per verificar la identitat del client/a). Les claus són personals i ningú no en pot tenir el coneixement més que la persona interessada.

En el cas que rebem un correu electrònic en nom de la nostra entitat bancària demanant aquestes dades ens hauríem de posar immediatament en contacte amb la mateixa, per informar d'un possible frau.

Captura estafa tarja coordenades
Captura de pantalla extreta de blog.hispasec.com/laboratorio, es tracta d'una estafa on es demanaven tots els codis de la targeta de coordenades del client.

captura d'una targeta prepagament falsa
Captura del lloc web www.www-card.com

Captura lloc web oficial de VISA
Captura del lloc web oficial de Visa a Europa, ens demanen que contactem la nostra entitat bancària per qualsevol dels seus serveis.


Com és la barra d'adreces?


La URL és correcta o ens han redireccionat?

Break link icon, autoria: FatCow Web HostingSi hem fet clic des d'un altre enllaç, fixem-nos bé en si la URL coincideix amb el que esperàvem o ha canviat. Això pot indicar que ens han redireccionat a un lloc no desitjat.

En qualsevol cas, no fem clic en enllaços rebuts per correu electrònic en nom d'organismes dels quals desconfiem. La manera més segura és escriure nosaltres mateixos l'adreça al navegador


Utilitza un protocol "https"?
No hem de confondre el protocol https amb el fet d'entrar en un lloc web segur. L'https indica que el canal de comunicació és segur, que els missatges dins d'aquest canal són xifrats i no accessibles per tercers.

Per això hem de poder confiar en la veracitat del lloc. De fet així ens ho indica el navegador inclús si estem entrant en un lloc que considerem segur, però per al qual no tenim instal·lat cap certificat o el navegador no el reconeix.

Captura https firefox
Captura de pantalla de la barra d'adreces del Firefox en consultar el saldo de punts del carnet de conduir al web de la DGT sense certificat digital.

Té la icona d'un cadenat?

padlock icon, autoria: Eoin McGrathEls llocs amb certificats SSL (Secure Sockets Layers) d'entitats verificades s'identifiquen en la utilització del https i una icona de cadenat en la barra inferior del navegador. El fet de veure una icona amb el cadenat dins la pàgina no indica en cap cas que la pàgina sigui segura, és simplement una imatge.

En cas de dubte, passeu el ratolí per sobre del cadenat per comprovar quina és l'autoritat certificadora, o si el certificat ha estat emès per la mateixa entitat que ha creat el lloc web i en la qual confiem.

Cadenat DGTCadenat FNMT


Si el navegador detecta irregularitats ens indicaran un error en el certificat, aquesta part la veurem en l'última part del mòdul.
Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00