Consells per a infants i joves, i per a les seves famílies
Consells per a infants i joves, i per a les seves famílies
Consells per a infants i joves i per a les seves famílies
Per tal que els més joves de la llar emprin les noves tecnologies de la informació i la comunicació amb seguretat, els podem donar alguns consells de tipus genèric.
Anem a veure alguns dels més apropiats que dirigim al joves i als infants:
Navegueu sempre amb la supervisió d'una persona adulta. Si ja sou prou grans com per tenir la vostra intimitat, no deixeu de consultar quan tingueu dubtes o us trobeu en una situació que no podeu entendre o que us genera algun conflicte.
Pares, mares, tutors:
Us recomanem instal·lar l'ordinador a una sala comuna -i no al dormitori dels infants-.
Demaneu a l'infant i/o jove que us ensenyi què és el que fa quan fan servir la tecnologia. Interesseu-vos per tot allò que fan... us serà molt útil!
Acompanyeu al menor, de tant en tant, quan fa ús de la tecnologia. Això us permetrà gaudir d'una estona plegats i comentar les coses que estan succeint. Podeu educar també davant de l'ordinador, amb el telèfon mòbil, amb el reproductor de música... tot això forma part de la vida del vostre nen, nena o jove.
A Internet, amb el telèfon mòbil, amb l'Ipod o reproductor musical o de vídeo... trobareu experiències molt agradables i educatives. I encara ho seran més si seguiu alguns consells. Les persones adultes que coneixeu són bons referents i guies i us ajudaran a resoldre els possibles problemes i a trobar nous recursos molt interessants. Escolteu els seus consells! Pares, mares, tutors: proporcioneu guia i orientació als vostres educands:
Pacteu un horari de treball o estudi i de gaudi amb les tecnologies i també un temps de connexió, per tal de compaginar-les amb d'altres coses que també són importants.
Gràcies a la tecnologia, contactareu amb un munt de persones diferents (d'edats diferents, països diferents, amb moltes experiències i coses per explicar). Aneu amb compte, eh? No tothom és qui diu ser!
A través de la tecnologia, els més joves contactaran amb persones adultes, amb joves i amb infants. Tingueu en compte que no tots els contactes que es mediatitzen per la tecnologia són fiables. Ensenyeu als vostres fills a tenir precaució.
No han de proporcionar dades personals, ni de la seva família, ni del seu lloc d'estudi, sense la vostra supervisió. Algú amb intencions poc clares o legítimes podria voler localitzar-los sense el vostre consentiment.
Aconselleu bé al vostre fill o tutorand i sigueu propers. Si alguna vegada es troba amb alguna persona desagradable, us podrà avisar per a que pregueu les precaucions necessàries. En general, recomaneu-les que tanquin la connexió o l'ordinador quan es trobin davant d'una situació indesitjada. Posteriorment, una bona conversa, tranquil·la i relaxada, us ajudarà a tractar el tema amb el menor i a trobar solucions.
Les vostres contrasenyes i el vostre nom d'usuari dels diferents serveis d'Internet (jocs, correu electrònic, xarxes socials...) són personals i no els heu de compartir amb els amics ni amb cap persona coneguda, tret dels vostres tutors o pares. Així, podreu evitar que algú faci alguna broma que pugui resultar desagradable. A més a més, quan us connecteu des d'un lloc públic o compartit, recordeu que heu de tancar la sessió, per evitar que qualsevol altre es pugui fer passar per vosaltres.
Pares, mares, tutors: en funció de l'edat del menor, podreu gaudir de la possibilitat de conèixer les seves contrasenyes i supervisar les seves accions i relacions. No obstant això, els adolescents i joves precisen de la seva privacitat i voldran gaudir-la. El diàleg sobre les seves experiències us ajudaran a conèixer-los millor i a compartir amb ells l'ús de les tecnologies. Recomaneu-los tenir precaució i no compartir les seves contrasenyes amb els seus amics. Evitareu molts problemes!
Quan "parleu" per Internet, o a través del mòbil o de qualsevol altre aparell, recordeu que heu de ser respectuosos amb les altres persones. Com si les tinguéssiu al davant! Pares, mares, tutors: si ensenyeu als més petits i als joves a tractar de forma adequada a les persones que contactin a través de les tecnologies, els estareu educant per al futur i afavorintque ells i elles rebin, també, un tracte correcte i adequat. Al cap i a la fi, Internet i el telèfon mòbil només són instruments que intermedien la relació entre les persones.
A Internet, i amb el telèfon mòbil, també es poden cometre delictes i fer mal. Aneu molt amb compte i respecteu als altres: eviteu publicar contingut que pugui ferir a una altre persona, respecteu la propietat intel·lectual d'altres persones -i això inclou els textos, les músiques, el programes, etc.-.
Existeix la ciberdelinqüència, un concepte relativament modern, però molt real. És fàcil que els més joves no es prenguin en serio les seves accions -o les que duen a terme d'altres- i que es "saltin les normes", especialment quan estan a Internet o amb els seu telèfon mòbil, la seva webcam, la càmera de fotografiar o filmar... Cal crear consciencia i la reflexió compartida és una bona eina de prevenció dels possibles problemes que puguin esdevenir.
Recomaneu als vostres fills que, en fer treballs d'escola o d'institut, naveguin per Internet per a cercar informació. També és important que citin la font (l'autor, la pàgina on han trobat aquesta informació) en els seus treballs. Si els ensenyeu a respectar aquesta norma, tindran la seva recompensa!
No tot el que us arribarà a través del telèfon o d'Internet és divertit. Eviteu obrir missatges que procedeixen de persones desconegudes o que semblen sospitosos! Ignoreu-los o, simplement, consulteu amb una persona adulta.
No només es tracta d'un possible problema de virus o de programari maliciós -explicarem àmpliament aquest concepte més endavant-. També és possible que arribi algun contingut que pugui ferir la sensibilitat del menor, o un intent d'engany o frau, una amenaça, etc. Al igual que no acceptem els regals d'una persona desconeguda, ensenyarem als més petits i joves a tenir totes les precaucions possibles davant d'un contingut incert.
A Internet es poden fer moltíssimes coses, com ara compres (de productes, de jocs virtuals, etc.); però recordeu... en el moment de comprar o gastar diners, és bo consultar als adults. Ens ajudaran a saber si podem confiar en els venedors, a reflexionar sobre la despesa, a valorar si realment necessitem el producte o ens hem deixat enlluernar... igual que en la vida real!
La facilitat amb la qual es poden adquirir serveis per Internet o a través del telèfon mòbil és increïble. Aconselleu als menors per tal que cerquin el vostre consell, ja que podeu decidir conjuntament l'adquisició de qualsevol producte. Aquesta és la millor eina de prevenció.
Per als més petits de la casa: recordeu que hi ha moltes pàgines web que són de confiança, divertides, educatives i interessants i també segures. Els adults que us envolten (la família, els professors) us ajudaran a trobar-les!
Més que prohibir o blocar l'accés a determinats espais, us aconsellem recomanar: feu que l'experiència dels més joves amb les tecnologies sigui agradable. Proposeu entorns web que resultin interessants.
Tingueu cura de l'ordinador, del telèfon mòbil, llapis USB, càmera, etc. Són elements importants i cal mantenir-los en bon estat. Si alguna vegada els deixeu a d'altres persones, assegureu-vos que sap tenir-los ben protegits.
Famílies i tutors: cal protegir aquests aparells de possibles amenaces procedents de programari maliciós. Instal·leu el programari de protecció recomanat i assegureu-vos que aquest està actualitzat.
En el següent vídeo, podreu veure un petit reportatge que centra la seva atenció en la protecció de dades dels menors:
I aquí tenim un conjunt de vídeos que ens resultaran de molta utilitat. Estan adreçats a tots els públics, però especialment als més joves de la casa.
Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00