Vés al contingut principal
Inici

Virus i cucs: malware infecciós

Un virus informàtic és un programa que té com a objectiu modificar el funcionament d'un ordinador, sense el coneixement del usuari. Al executar aquest programa, aquest es propaga infectant a altres programes, de la mateixa manera que ho faria un virus biològic.

El funcionament d'un virus es basa en substituir els arxius executables d'un programa sa o del sistema operatiu per a altres infectats amb el seu codi, alterant el bon funcionament del equip. El seu objectiu pot ser el d'entorpir les tasques, però sovint poden amagar altres objectius com eliminar dades o fitxers vitals per al sistema operatiu.

Es denomina cuc informàtic al programa que és capaç de duplicar-se a sí mateix. El seu principal objectiu és el de infectar a la major part d'usuaris possibles, però també pot tenir objectius nocius.

A diferencia dels virus, els cucs no modifiquen els arxius de cap programa, sinó que s'allotgen en la memòria del sistema i es van duplicant. A la llarga, es detecten els cucs quan, a causa de la seva incontrolada replicació, consumeixen els recursos del sistema, fent que les tasques més habituals es tornin lentes en excés.

Aprofita les vulnerabilitats d'una xarxa per infectar a altres equips, sent aquest el seu màxim objectiu. Per això, sovint generen problemes en la xarxa (ja que per propagar-se utilitzen molt ample de banda).

Una altra diferència destacable entre cucs i virus és que el virus necessita la intervenció del usuari per propagar-se (cal que algú executi l'arxiu infectat), mentre que el cuc es propaga automàticament. Les infeccions trameses a través del correu electrònic, per tant, son virus (necessiten que s'obri el correu per executar-se) .

ILoveYou, un virus que donà la volta al mon

El 4 de maig del 2000, un correu electrònic amb l'Assumpte "YLOVEYOU" va donar la volta al mon. En un dia, va aconseguir infectar aproximadament 50 millons d'ordinadors, i va causar més de 5500 millons de dolars en perdues.

A més del suggerent títol ("T'estimo"), el correu electrònic portava un arxiu adjunt anomenat LOVE-LETTER-FOR-YOU.TXT.vbs. L'execusió d'aquesta carta sobreescrivia amb el seu codi els arxius amb extensions .vbs i .vbe. Eliminava els arxius amb extensions .js, .jse, .css, .wsh i .hta i en creava uns altres amb el mateix nom i la extensió .vbs en el que introduia el seu codi. També localitzava els arxius amb l'extensió .jpg, jpeg, .mp3 i .mp2, el eliminava i creava uns altres en els que el nou nom estava fomat per el nom més l'extensió antiga i .vbs com a extensió real.

Com que la legislació del país d'origen d'aquest virus no contemplava en aquells moments els delictes informàtics, no es va poder jutjar el creador d'aquest virus que va conseguir col·lapsar Internet en molt poques hores.

Si vols més informació, en l'entrada de la wikipèdia (en castellà) hi ha una molt bona explicació!

Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image