Vés al contingut principal
Inici

Les bitàcoles/blocs


Les bitàcoles/blocs són la manera més senzilla i divertida de crear webs suggerents en forma de diaris interactius que faciliten el debat i la comunicació.

Les bitàcoles, també conegudes com a weblog o bloc, són un espai web de fàcil actualització que recopila cronològicament textos o articles (de una o vàries persones), on el més recent apareix el primer, amb un ús o tema particular.

Les persones que els llegeixen poden aportar comentaris, sempre deixant a l'autora la llibertat de deixar publicat el que consideri oportú. Solen estar escrites amb un estil personal i informal.

És un servei gratuït i no té necessitats d'elevats coneixements tècnics.

Hi ha diverses plataformes de publicació que permeten gestionar el contingut i el disseny, coordinar, esborrar o reescriure els articles, moderar els comentaris de les persones que llegeixen, entre d'altres.

Està clar que les bitàcoles s'han guanyat un espai com a mitjà de comunicació. Podríem dir que la seva influència està clara a la Xarxa d'Internet i que han esdevingut un lloc de debat a nivell internacional, on totes les persones tenen veu.

Idees, notícies i opinions que són analitzades i reinventades a gran velocitat.

D'aquesta manera, els blocs connecten a qualsevol autor amb els seus lectors/es i, al mateix temps, amb autors/es i lectors/es d'altres bitàcoles.

Conforma un espai de comunicació en el que les persones s'expressen i estableixen relacions: comparteixen la seva experiència, aprenen col·lectivament d'ella i la doten de sentit. Esdevenen un espai per a la creació i la comunicació.

Uns quants consells que poden ser d'utilitat:

  • Presentació (estàtica) Les persones que et llegiran voldran conèixer qui escriu o conèixer millor el projecte. Explicacions de què, quan, qui, com i perquè.
  • Utilitza títols descriptius. D'aquesta manera sabran quina notícia els interessa i entraran a llegir la teva aportació.

  • Publica amb regularitat. Estableix expectatives i intenta complir-les, fidelitzant persones. D'aquesta manera el compromís donarà el seu fruit.

  • Utilitza frases curtes i ressalta les paraules claus o més importants.

  • Centra't en un tema. La teva entitat, els teus gustos, entre d'altres.

L'anatomia d'una bitàcola

El contingut s'estructura mitjançant articles, blocs de sentit i contingut amb entitat pròpia que han de contenir:
  • Un títol curt i representatiu del contingut.Data de publicació.
  • Cos de l'entrada.
  • Enllaç permanent. Això significa que cada un dels articles es pugui consultar de forma aïllada i mitjançant una adreça individual.
  • Comentaris. Aportacions de les persones que segueixin la teva bitàcola. En aquest cas, tu podràs respondre.
  • Enllaços inversos. Vincles que procedeixen d'un altre bitàcola que fan referència a l'actual.


Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image