Vés al contingut principal
Inici

Marcadors socials

Què són ?

Els marcadors socials són una forma senzilla i popular d'emmagatzemar, classificar i compartir enllaços a Internet o en una intranet. Aquests enllaços poden ser generals o especialitzats (llibres, vídeos, música, compres, mapes, etc.)

Quina utilitat tenen?

Cada usuari o usuària guarda els enllaços que li són interessants per a ell. La llista que genera pot ser accessible públicament o pot ser privada.Si és pública es pot accedir als enllaços per categories, etiquetes o a l'atzar.

Generalment les aplicacions que gestionen aquest servei marquen els enllaços més guardats per a mostrar la seva popularitat i donar-los més importància que aquells que interessen menys.

És un servei que cada vegada és més popular i, per tant, van sorgint aplicacions que fan la mateixa tasca i que ofereixen molts altres serveis a part del d'emmagatzematge pur i dur. A més de compartir enllaços permeten un sistema de votacions, comentaris, importació i exportació, notes, enviament per correu electrònic, notificacions automàtiques, sindicació de continguts, creació de grups i xarxes socials, etc.

Notificació automàtica

Alguns dels serveis de marcadors socials ofereixen la possibilitat de poder sindicar-se a etiquetes o grups d'etiquetes. Això els permet estar al dia de les novetats que hi ha a la categoria que els interessa.

Avantatges

El gran avantatge d'aquest sistema és que la classificació està feta per persones a diferència dels cercadors convencionals que són gestionats per programes informàtics.

S'autogeneren rànquings segons el criteri d'usuaris i usuàries, no sobre el nombre de visites o d'enllaços ni sobre altres aspectes no tan interessants.

Desavantatges

Les etiquetes són un sistema de classificació una mica difús. Cada usuari crea les seves etiquetes i, per tant, hi pot haver una mica de diversificació. No tothom anomena les coses de la mateixa manera, ni les escriu igual. Un mateix lloc pot ser etiquetat diferent.

Algunes aplicacions d'exemple

Agregadors de pàgines d'interès:

Agregadors de notícies:

En anglès:
Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image