En el mòdul anterior hem explicat que la web social es caracteritza per ser molt canviant, per incorporar informació nova molt sovint, i per l'elevat grau d'interactivitat.
Per la nostra feina segur que coneixem algunes pàgines web que contínuament incorporen informacions que ens poden interessar. Segur que les anem posant a la llista dels nostres preferits per tornar-hi un dia o altre.
El temps no ens sobra. Tots anem atabalats i no disposem de massa temps per visitar sovint totes les pàgines. El procediment més natural és escriure l'adreça al nostre navegador i mirar si la pàgina ha incorporat nova informació. Això ho haurem de repetir tantes vegades com pàgines ens interessin. Pot ser una feina molt feixuga...
Un ajut important és, tal com hem esmentat anteriorment, tenir al dia una llista de preferits al nostre navegador, però ens podem trobar que la nostra llista és llarguíssima i, per tant, l'estalviar-nos teclejar la URL o adreça no ens és una gran avantatge.
I si la cosa funcionés al revés?
En comptes de ser nosaltres els que visitem sovint la web per comprovar si hi ha informació nova que sigui la web la que ens avisi que n'hi ha de nova?
Aquests avisos els rebrem nosaltres directament, i no caldrà ni que escrivim una adreça. L'únic que haurem de fer és obrir una aplicació específica.
Us sembla més còmode? Bé, doncs això és la sindicació de continguts.
I si som nosaltres els que tenim la pàgina web i volem donar aquest servei? Seria molt útil pels usuaris de la nostra biblioteca, no creieu?
Tots aquells que aportin contingut a la xarxa i que facin servir l'RSS només cal que es preocupin d'actualitzar la seva pàgina. No s'han de preocupar de fer arribar les novetats o avisar els usuaris. Això suposa un estalvi de temps i d'esforç molt important.
- Atom: és un altre format de sindicació, similar a l'RSS. De cara a la persona usuària, tant li fa si una web fa servir Atom o RSS, perquè les aplicacions que es fan servir són compatibles amb tots dos formats.
- Feed o "canal": una web pot tenir diferents canals RSS. Podrem rebre (a partir d'ara de "rebre" en direm "subscriure") de qualsevol d'ells.
Parlàvem de la interactivitat entre persones usuàries i la informació de la xarxa, oi? Doncs la sindicació és un exemple claríssim.
La seva utilització representa un estalvi de temps impressionant i ens dóna l'oportunitat d'estar molt ben informats. Tant és així que gairebé la totalitat d'aplicacions Web 2.0 porten aquest servei associat per defecte.
Des del Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona han creat, per a cadascuna de les biblioteques de la província, un escriptori virtual amb Netvibes (aplicació web 2.0 molt completa i que veurem tot seguit), amb la idea de proporcionar eines per al treball cooperatiu en línia.
Podeu llegir el fragment corresponent a aquest tema d'un curs que van fer les biblioteques de l'Hospitalet.
-tanca aquesta finestra quan acabis de llegir el contingut-