Un o una wiki (del hawaià wikiwiki, ràpid) és un lloc web col·laboratiu, que pot ser editat des del navegador pels usuaris i usuàries. Ells mateixos poden d'aquesta manera crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d'una pàgina web, de forma interactiva, fàcil i ràpida. Una de les wikis més conegudes és la Wikipedia [1].
Les característiques de les wikis, les converteixen en una eina efectiva per a l'escriptura col·laborativa, i cada vegada són més usades en empreses i comunitats com a webs i intranets econòmiques i eficaces per a la gestió del coneixement. Molts projectes són oberts al públic en general, accessibles per a qualsevol que disposi de connexió a Internet, i permeten fer edicions sense cap mena de filtre previ.
(extret de la mateixa Viquipèdia)
La Viquipèdia (Wikipedia en anglès, manlleu del hawaià wikiwiki -pronunciat amb variació lliure /vikiviki/ o /wikiwiki/- que vol dir ràpid, i enciclopèdia) és una enciclopèdia lliure[5] mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més d'11 milions d'articles (dels quals 2,6 milions en anglès; 161.706 en català) han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web.[6] Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger,[7] i actualment és l'obra de referència més gran i popular[8][9][10] a Internet.[1]
La Viquipèdia en català o valencià fou la segona Viquipèdia a fundar-se, el març del 2001, després de l'anglesa. Actualment hi ha versions de la Viquipèdia en més de 250 llengües però només 236 estan actives, i el conjunt de Viquipèdies tenen més de 12.440.000 articles (febrer 2009[20]) i reben més de 50 milions de visites per dia (2005).
Actualment la Viquipèdia en català té 161.706 articles. La versió anglesa en tenia 2.760.650 durant el febrer del 2009.
Noteu que els articles de la la Viquipèdia i de totes les wikis en general estan plenes d'hipertextos o enllaços. Això facilita molt el poder ampliar informació del què s'està llegint.
La Viquipèdia en concret seria l'equivalent a les enciclopèdies que abans hi havia a totes les cases i a les biblioteques. Ara ja no tenim una col·lecció de volums enormes a la prestatgeria, acompanyats dels volums d'acutalització que sortien cada x temps.
Ara ens dirigim a Internet mirem què hi posa i ampliem la informació tant com vulguem. I el millor del cas és que nosaltres mateixos podem ser coautors d'aquesta gran enciclopèdia de forma ben senzilla.
A la biblioteca ens interessa saber molt bé com funciona i saber incorporar-hi contingut.
-tanca aquesta finestra quan acabis de llegir el contingut-