Xarxes de telecentres d'arreu del món
Catalunya no és l'únic lloc on podem trobar iniciatives de xarxes de telecentres. Sovint els projectes d'inclusió digital i d'extensió de la societat de la informació han pres forma de punts daccés i formació en les TIC organitzats en xarxa. Cada una delles té diferències específiques segons les necessitats que vol adreçar i el context sociogeogràfic on es desenvolupen. Tot seguit us comentem alguns exemples darreu de món.
The Hungarian Telecottage Association
Organització cívica nascuda a l'any 1995 amb el propòsit de col·laborar en l'expansió dels Telecentres independents. Té el suport del Ministeri de Benestar i de la Xarxa pel Programa de Democràcia.
Xarxa de Telecentres de Powys (País de Gal·les)
Aquesta xarxa situada al Regne Unit agrupa uns 33 telecentres que comparteixen una regió rural concreta i no gaire gran del País de Gal·les. Econòmicament depèn de projectes europeus i del Wales County Council (equivalent a un govern autonòmic), a més de tenir contactes amb diverses institucions (entre elles, universitats i empreses). Després dun temps dedicats a la inclusió sòciodigital, actualment làrea dacció principal és el teletreball i la dinamització econòmica de la zona.
La tasca de dinamització recau sobretot en
personal voluntari (aproximadament 65 persones), que dóna suport als
usuaris dels telecentres. El govern local no gestiona directament cada
telecentre sinó que dóna orientació pel que fa a la filosofia i
els objectius del projecte. La gestió del dia a dia depèn de cada centre
segons les necessitats del seu entorn. Els telecentres són seus de
serveis a la comunitat, majoritàriament orientats a la qualificació i
la inserció laboral.
Xarxa de Telecentres dAustràlia Occidental
És una xarxa que agrupa 100 telecentres de la zona oest dAustràlia. El seu origen és lextensió de leducació dadults a lAustràlia rural. Per això, els telecentres presten molta atenció a serveis com la videoconferència i la comunicació via satèl·lit. El local físic dels telecentres també pot allotjar altres activitats: negocis, oficines de turisme, etc. En general, no tenen un perfil dinserció sòciodigital sinó de comunicació (semblant al que aquí coneixem com a locutoris), educació a distància, com a oficina per al propi negoci, etc. En conseqüència, no hi ha recursos a disposició pública al seu web. En canvi, tenen iniciatives orientades a aconseguir la mobilitat física dels recursos amb els telecentres transportables i les cabines dInternet.
Community Technology Centers Network (Xarxa de Centres de Tecnologia Comunitària) EU
Aquesta organització sense ànim de lucre, fundada amb lobjectiu daconseguir una societat de la informació més igualitària, és una mica diferent del que entenem com a xarxa de telecentres. El seu objectiu consisteix més aviat a oferir recursos a aquelles organitzacions o entitats governamentals que ja es troben en funcionament i que persegueixen els mateixos objectius de donar accés universal a les TIC, per la qual cosa té més de 1.000 membres a tot el món.
Els centres que agrupa
són molt diversos: centres culturals, associacions juvenils, escoles,
etc. Donada la diversitat i dispersió del membres del projecte, es
basen en un web de recursos formatius i de programari daccés lliure i
obert, a banda dels serveis que ofereixen als projectes subscrits. La
gestió dels centres daccés a les TIC i dels recursos al web corre a
càrrec tant del personal contractat per cada entitat com del
voluntariat.
Telecentros de América Latina y el Caribe
Aquesta xarxa organitza un ampli conjunt de telecentres daquesta àrea geogràfica amb lobjectiu de difondre la societat de la informació i desenvolupar projectes de transformació social a través de les TIC. La particularitat del seu web fa que no sigui accessible de manera pública i que calgui acceptar un compromís de participació activa per poder entrar-hi.
En Choike - Telecentros trobareu informació sobre altres telecentres del Sud. Les xarxes no s'acaben!
Us convidem a explicar-nos l'existència d'altres en el fòrum!