Vés al contingut principal
Inici

La importància dels enllaços

Quan al mòdul 2 hem anat a fer un viatge per la blocosfera, heu pogut constatar que en la majoria dels blocs utilitzen poc l'hipertext en els seus articles. Fins i tot, potser us heu adonat que molts blocs usen (i abusen) de les imatges per acompanyar i il·lustrar els articles. «Una imatge val més que mil paraules» Si ho diu la veu popular, déu ser veritat, no? Llàstima que "aquesta veu popular" no actualitzi el concepte, adaptant-lo a les TIC, tot proclamant també que "un enllaç val més que mil paraules". No oblidem que si publiquem articles en un bloc, ho fem gràcies al suport de la WWW. Potser sembli evident i ja ho sabeu, però vull recordar-vos què és una xarxa d' hipertext.
Això vol dir que les pàgines s'enllacen unes amb les altres i, gràcies a això podem navegar per la xarxa. Us imagineu quina situació tan terrible arribar a una pàgina web on només hi ha text? Quan estem consultant o visitant una web, esperem que contingui enllaços que ens permetin continuar navegant fent clics si ens interessa el que llegim, veritat?

En navegar mitjançant hipertext podem més sobre el que ellegim i ampliar la informació sobre termes o situacions que es desconeixen. Considerem bo, i fins i tot esperem i desitgem, que mentre llegim una pàgina web puguem clicar sobre el nom d'un autor i trobar la seva biografia, prémer en un enllaç sobre el títol d'una cançó per poder-la escoltar, veure un vincle per poder llegir la notícia sencera i conèixer millor la «font» de la informació, etc.

En publicar alguna cosa en un bloc, convé recordar tot això: que a la WWW, creada per tots, és útil perquè les pàgines i els textos que conté estan enllaçats en una enorme teranyina d'hipertext.

A continuació comparteixo alguns petits consells que et poden resultar de gran ajuda, per trobar un equilibri en l'ús dels enllaços en els articles del teu bloc.

1. Localitza els conceptes clau del que estàs escrivint i decideix si cal reforçar -ho amb enllaços.
Si ho consideres necessari, busca pàgines web que desenvolupin o ampliïn els termes importants i interessants que esmentes a l'article.
Recorda que la qualitat global de l'article també estarà condicionada per la qualitat dels continguts enllaçats.

2. No converteixis el teu bloc en una enciclopèdia en fascicles
A no ser que siguis una d'aquestes persones intractables que viuen en un nivell lingüístic més elevat que la resta dels mortals, només hauràs de reforçar amb un enllaç algunes paraules de l'anotació. El més habitual és que si utilitzes algun concepte per primera vegada és recomanable enllaçar amb alguna enciclopèdia per facilitar al lector o lectora informació complementària del que estàs parlant. Recorda que abusar dels enllaços tampoc és bo.

3. Enllaça en el mateix idioma en què escrius.
No tots dominem l'anglès, el francès o el català.Si no et queda més remei que enllaçar a un contingut escrit amb un altre idioma, no oblidis indicar-ho.

4. Enriqueix.
Podem trobar referències de gairebé tot i tothom a la xarxa, però no cal buscar enllaços per tot el que expliques. Enllaça només si, en fer-ho, aportes alguna cosa nova.

5. No n'abusis
Intenta no utilitzar més de dos o tres enllaços per paràgraf.
Recorda que els enllaços solen aparèixer subratllats: això pot dificultar la lectura de l'article.
Enllaça només les paraules rellevants, encara que si esmentes títols de notícies, llibres o pel·lícules el millor és enllaçar-los complets.

6. Amb un enllaç n'hi ha prou
Si repeteixes la mateixa paraula dins el mateix article que estàs redactant, no cal enllaçar-lo cada vegada.

7. Creativitat al poder!
Segons la temàtica del bloc serà més fàcil enllaçar o no.
Encara que en la majoria dels casos moltes de les coses que menciones seran enllaçables: no oblidis que a Internet hi ha de (quasi) tot.

8. No oblidis enllaçar les notícies
Això facilitarà als teus lectors i lectors estar ben informats, accedir a les notícies completes en el seu format original, i conèixer quin mitjà les va publicar, i en quines circumstàncies.

9. Comprova els enllaços.
Copia correctament les URL i un cop les publiquis al bloc recorda visitar-les per comprovar que funcionen correctament.
No hi ha res més frustrant que un enllaç mal posat o espatllat.

-tanca aquesta finestra quan acabis de llegir el contingut-
Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image