Vés al contingut principal
Inici

Esquema per temes

  • ADMINISTRACIÓ DOMÈSTICA DE XARXES AMB GNU/LINUX
    Objectius del curs


    - Conèixer el sistema i les opcions d'instal·lació i configuració
    - Iniciar en l'administració de sistemes amb GNU/Linux amb terminal/consola
    - Introduir els conceptes bàsics de les xarxes domèstiques i la configuració de servidors.

    A partir de l'experiència en el curs d'introducció al programari lliure, s'ha creat aquest curs, orientat més específicament a l'administració dels sistemes GNU/Linux. Molts dels alumnes ja coneixien les possibilitats que ofereix, per exemple, un paquet ofimàtic, però en canvi, eren pocs els que sabien desenvolupar-se des de la línia de comandes.

    Aquest curs, doncs, preten mostrar com funciona un sistema GNU/Linux, sempre des del punt de vista de l'usuari que l'administra. Per fer-ho, ens basarem amb una guia de referència de GNU/Linux, on ja s'ha fet una feina molt important sel·leccionant aquelles operacions més comunes que realitza un administrador.

    El curs, està organitzat en diferents temes cadascun dels quals disposa d'un conjunt d'activitats i pràctiques a realitzar individualment. Així doncs, en les sessions farem primer una mica d'introducció, i algun exercici pas a pas, i després treballarem amb les propostes del professor i les inquietuds dels alumnes. La manera més gràfica d'aprendre a administrar un sistema, és precisament provant de realitzar les tasques, i veient quines dificultats presenten.

  • Tema 4

    Ordres importants

    Els sistemes GNU/Linux disposen d'un ampli ventall d'ordres o comandes per tal de realitzar les tasques administratives. En la guia de referència en tenim unes quantes de detallades. Tal com hem vist en els exercicis de l'anterior tema, podem encadenar comandes per tal de redirigir els seus resultats a altres comandes.

    Per tal d'aprofundir més amb el tema, us recomano que llegiu del document Sistema Operatiu GNU/Linux bàsic, els apartats “2.5. Altres comandaments útils” (pàg. 46-51) i “2.6. Operacions amb comandaments” (pàg. 51-57).

    Tot i que les possibilitats d'encadenament de comandes i el nombre d'operacions que es poden realitzar amb elles és molt gran, realitzar tasques d'una determinada complexitat d'aquesta manera, seria una feina molt farragosa, per aquest fet entre d'altres existeixen els llenguatges de shell script, que ens permeten agrupar un conjunt de comandaments, i controlar-ne la seva execució segons les nostres necessitats. Cal tenir en compte, que existeixen multitud de llenguatges d'aquests tipus, cadascun d'ells interpretat per un programa (shell) encarregat d'executar les comandes. En el nostre cas (i en la majoria de GNU/Linux) l'interpret de comandes (shell) utilitzat pel sistema és bash, per això, us recomano la guia avançada d'scripts en bash del projecte TLDP: http://tldp.org/LDP/abs/html/index.html

loader image