loader image
Vés al contingut principal
Inici

Esquema per temes

  • ADMINISTRACIÓ DOMÈSTICA DE XARXES AMB GNU/LINUX
    Objectius del curs


    - Conèixer el sistema i les opcions d'instal·lació i configuració
    - Iniciar en l'administració de sistemes amb GNU/Linux amb terminal/consola
    - Introduir els conceptes bàsics de les xarxes domèstiques i la configuració de servidors.

    A partir de l'experiència en el curs d'introducció al programari lliure, s'ha creat aquest curs, orientat més específicament a l'administració dels sistemes GNU/Linux. Molts dels alumnes ja coneixien les possibilitats que ofereix, per exemple, un paquet ofimàtic, però en canvi, eren pocs els que sabien desenvolupar-se des de la línia de comandes.

    Aquest curs, doncs, preten mostrar com funciona un sistema GNU/Linux, sempre des del punt de vista de l'usuari que l'administra. Per fer-ho, ens basarem amb una guia de referència de GNU/Linux, on ja s'ha fet una feina molt important sel·leccionant aquelles operacions més comunes que realitza un administrador.

    El curs, està organitzat en diferents temes cadascun dels quals disposa d'un conjunt d'activitats i pràctiques a realitzar individualment. Així doncs, en les sessions farem primer una mica d'introducció, i algun exercici pas a pas, i després treballarem amb les propostes del professor i les inquietuds dels alumnes. La manera més gràfica d'aprendre a administrar un sistema, és precisament provant de realitzar les tasques, i veient quines dificultats presenten.

  • Tema 2

    Errors

    S'ha de ser conscient dels errors que pugui tenir un paquet instal·lat al sistema. És per aquest motiu que Debian posa a la nostra disposició una pàgina web de seguiment d'errors a: http://www.debian.org/Bugs/index.ca.html per tal que nosaltres puguem comprovar en tot moment si algun paquet en concret té errors (bugs) pendents de ser solucionats.

    El propi sistema d'instal·lació Apt, permet el control d'errors abans d'instal·lar un paquet, de manera que ens pot informar dels bugs existents. Aquesta opció és molt recomanable ja que en alguns casos, si es nota que un paquet dóna problemes, l'administrador pot recordar que quan el va instal·lar, ja se'l va avisar de que tenia errors no solucionats. Aquesta funcionalitat addicional de l'Apt s'aconsegueix amb el paquet apt-listbugs.

    El fet del tractament d'errors és molt important quan estem parlat de programari lliure, ja que quan un usuari d'una aplicació detecta un error o una petada, existeix un escenari concret que fa que un programa no faci el que ha de fer. Els propis desenvolupadors del programa en qüestió, són els primers interessats en corregir aquest error, i ho podran fer, sempre que es pugui reproduir l'error per tal de detectar-ne la causa.