Vés al contingut principal
Inici
Què és Linkat?
Linkat logo
Com ja sabeu, Linkat és la distribució educativa de GNU/Linux que ha iniciat i ofereix el Departament d'Educació a la comunitat educativa. Es tracta d'un projecte de programari lliure per als centres educatius, però també per a tota la societat. Els Punt TIC, com a centres d'accés i formació per a les noves tecnologies són també una porta oberta per donar a conèixer els avantatges del programari lliure i totes les seves aplicacions: educatives, d'ofimàtica, d'Internet, multimèdia...

El portal Linkat de l'Xtec aglutina tota la informació i documentació sobre la distribució, les diferents versions de la mateixa i el programari. També hi trobareu l'accés a la WikiLinkat, on podreu participar al desenvolupament del projecte.
Logo wiki linkat


Les persones que s'han iniciat a la informàtica a través de Windows, de vegades són reticents a l'ús d'altres sistemes operatius. El manual de Linkat (versió 2.0) dedica un capítol a les diferències bàsiques entre Linux i Windows. Tenir en compte què canvia en un i en altre ens ajudarà a situar-nos en el moment de mostrar a un/a participant el seu funcionament.

L'escriptori

Linkat està basat en l'escriptori Gnome, per tant utilitza icones, que es disposen als quadres en la part superior i inferior de la pantalla, i a l'escriptori mateix. Un repàs de tots els elements ens servirà per a ubicar-nos amb Linkat. Un cop introduït el nostre nom d'usuari i contrasenya podrem explorar els menús principals de la part esquerra de la pantalla (Aplicacions, llocs, Escriptori).

A la part superior dreta es veuen les icones del nivell de so, el canvi de sessió, la resolució de pantalla i l'hora. Al quadre inferior tenim les icones per al canvi d'escriptori virtual. A la part esquerra de la pantalla s'alineen les icones amb algunes aplicacions i els accessos directes a alguns llocs de l'ordinador i la xarxa.

Escriptori Linkat

Algunes accions habituals:
  • Canviar el fons d'escriptori: a Escriptori, entrem a Centre de control i en Look and Feel (Aparença), entre altres opcions, trobem el fons d'escriptori, on podrem triar una imatge, canviar el color de fons, etc.
  • Cercar un fitxer: al menú Aplicacions, sistema, una de les opcions de sistema de fitxers és la Cerca. Podeu cercar simplement el títol o fer cerques més acurades per data de creació, extensió, etc.
  • Obrir la terminal: una altra opció dins d'Aplicacions->Sistema, és la Terminal GNOME, des d'on podem introduir les línies d'ordres.

NOTA: en el cas que no tingueu Linkat, i voleu conèixer bé aquesta distribució la podeu descarregar des de l'apartat de descàrregues del portal per instal·lar-lo, utilitzar un DVD Live o crear un USB Live.

Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image