Vés al contingut principal
Inici

Esquema per temes

  • Aquest curs autoformatiu recull els materials del curs que es va realitzar el 20/3/2020. A les pàgines del curs hi apareix la data de la seva darrera modificació. Si trobeu contingut desactualitzat o enllaços trencats us agrairem que ens ho notifiqueu a oficina.tecnica@coletic.coop  per a fer-ne la correcció. Actualment, aquest curs no està acompanyat per cap tutora i el seu assoliment no serà certificat.


    Les TIC són motor de democratització, d’expressió ciutadana i de progrés econòmic i social. Però també cal afavorir un debat pausat i reflexiu sobre la influència de les tecnologies digitals en les nostres vides, en la societat, especialment des del punt de vista ètic i humanista. Aspectes com el dret a la privacitat, la responsabilitat en l’ús de la intel·ligència artificial, o el dret a la identitat digital són algunes de les qüestions que avui són en el centre del debat.

    Com seguim defensant els drets humans i les llibertats fonamentals en les noves circumstàncies de l’era digital?

    El curs té l'objectiu de contribuir a aquest debat global. Per fer-ho, s'estructura de la següent manera:

    1. Antecedents
      Repassem les principals fites històriques de la construcció i defensa dels drets humans.

    2. Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals: contribució al debat global
      Coneixem i contribuïm a aquest projecte coordinat pel Govern de la Generalitat de Catalunya que té per objectiu promoure un marc legislatiu i democràtic per garantir els drets humans i les llibertats fonamentals en l’era digital.

    3. Marc de referència
      A partir del marc proposat en la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals, podeu aportar d'altres iniciatives que considereu rellevants d'institucions, associacions i comunitats d’arreu del món.

  • 1. Antecedents

    • Els drets civils com la llibertat d’expressió, de reunió o de manifestació són reclamats ja als segles XVII i XVIII, quan tenen lloc les revolucions liberals anglesa, nord-americana i, sobretot, la Revolució Francesa, antecedents d’altres revolucions arreu d’Europa a principis del segle XIX. A la segona meitat d’aquest segle i a principis del segle XX, les revolucions socials i els processos d’independència de les colònies estenen per tot el món la lluita per uns drets civils que van més enllà, i fan aparèixer la qüestió social, amb la reivindicació de drets econòmics i culturals.

  • 2. Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals

    La Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals és un projecte coordinat pel Govern de la Generalitat de Catalunya que té per objectiu promoure un marc legislatiu i democràtic per garantir els drets humans i les llibertats fonamentals en l’era digital.


    És un projecte d’innovació social, obert i en construcció constant.

    És resultat d’un procés iniciat per la feina d’un grup de persones reconegudes provinents de l’activisme, de l’Administració pública, del món empresarial, de l’àmbit jurídic, de la recerca i de les relacions internacionals, persones expertes en drets i responsabilitats digitals, coordinades per la Direcció General de Societat Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya.

    Aquest grup ha consensuat la documentació de referència, l’enfocament i el redactat de la Carta i l’ha sotmès a una fase d’avaluació de persones expertes i de participació ciutadana. Així doncs, persones de gran diversitat de sectors de la societat han esdevingut contribuïdores de la Carta. Han revisat, esmenat i millorat la proposta del grup reduït de treball inicial. També s’hi han detectat aportacions que requereixen ser tractades en grups de treball més específics, que podrien ser incloses en futures versions de la Carta.

    Les properes versions de la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals han d’incloure les contribucions resultants de processos de participació ciutadana, com aquest curs, i del treball de grups d’interès especialitzats. El grup coordinador, liderat per la Direcció General de Societat Digital, vetllarà per garantir el caràcter obert, inclusiu i de governança multilateral (multistakeholder) de la Carta.


    → En aquest apartat us proposem que editeu les següents wikis (una per cada àmbit de drets i responsabilitats digitals que inclou, de moment, la Carta) tot fent-hi propostes d'esmena, comentaris, o retocant directament el text. A mesura que aneu editant-ho, s'aniran conservant diverses versions del redactat.

  • 3. Marc de referència

    Un bon nombre d’institucions ha desenvolupat, o ho està fent, iniciatives de construcció de drets digitals i codis ètics digitals. Les pioneres són entitats no governamentals sense afany de lucre i agrupacions de professionals, com també entitats de recerca en drets digitals. També hi ha iniciatives d’estats, de la Unió Europea i de ciutats, d’organitzacions internacionals, d’agrupacions de juristes i d’empreses.

    Aquestes wikis col·laboratives contenen el marc de referència de la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals.

    Contribuïu a la Carta editant aquesta documentació: podeu fer-hi comentaris i propostes d'esmena, i afegir-hi d'altres iniciatives que considereu rellevants.

  • Finalització del curs

loader image