Vés al contingut principal
Inici

Tràmits amb i sense certificat electrònic personal

Una gran part de tràmits es poden realitzar a través de serveis web, hi ha diferents tipus amb diferents nivells de seguretat:

Tràmits sense certificat digital

Icona http, autoria Laurent Bauman Es tracta de pàgines que normalment ofereixen informació sobre serveis. Els tràmits en línia d'aquestes pàgines no tindran totes les garanties de seguretat. A la barra d'adreces del navegador, l'adreça de la pàgina comença per http:// . També trobem altres pàgines que ens demanen un codi d'usuari i contrasenya per poder realitzar alguns tràmits o operacions.

EXEMPLES

Tràmits amb certificat digital

Web segurs

Computer terms HTTPS, autoria: Svilen Milev (2008)L'adreça de la pàgina comença amb https://, i al navegador hi veiem una icona de cadenat. Això vol dir que l'adreça té un certificat digital per a ser identificada i que la comunicació és confidencial.

Per entrar en aquest tipus de lloc web haurem d'instal·lar el que s'anomena claus públiques o que acceptem una excepció de seguretat. És possible que si intentes fer clic en l'exemple necessitis fer aquesta acció, veurem més endavant com fer-ho.

EXEMPLE
Web d'accesnet: serveix per conèixer les notes de tall de les universitats catalanes, per a d'altres accions, ens demana que ens registrem amb el nostre número de DNI.

Web segurs que demanen l'autenticació d'usuari amb certificat digital

Certificate, Diploma Icon; autoria: Jack Cai (www.doublejdesign.co.uk)

Tant el lloc web com nosaltres interactuem amb certificats digitals
, cosa que augmenta la seguretat del tràmit.

EXEMPLE
Portal de l'Agència Tributaria: l'accés a algunes dades personals amb l'Agència Tributària no estarà disponible si encara no tenim el nostre certificat digital personal.

Seu electrònica

Folder Library Icon, autoria Benji Garner (benjigarner.deviantart.com)Aquesta és la representació virtual de la institució amb qui fem el tràmit, com si anéssim presencialment a les seves oficines.

Es tracta d'un web segur i el seu certificat és específic de seu electrònica. Dins de la seu, hi ha tràmits que es poden fer sense i amb certificat digital personal.

EXEMPLE
Seu de l'Ajuntament de Terrassa: Inclou un vídeo molt interessant per entendre el funcionament d'aquesta seu i de l'administració electrònica en general:

Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image