Aquest curs autoformatiu recull els materials del curs que es va realitzar el 20/3/2020. A les pàgines del curs hi apareix la data de la seva darrera modificació.
Si trobeu contingut desactualitzat o enllaços trencats us agrairem que ens ho notifiqueu a oficina.tecnica@coletic.coop per a fer-ne la correcció.
Actualment, aquest curs no està acompanyat per cap tutora i el seu assoliment no serà certificat.
Les TIC són motor de democratització, d’expressió ciutadana i de progrés econòmic i social. Però també cal afavorir un debat pausat i reflexiu sobre la influència de les tecnologies digitals en les nostres vides, en la societat, especialment des del punt de vista ètic i humanista. Aspectes com el dret a la privacitat, la responsabilitat en l’ús de la intel·ligència artificial, o el dret a la identitat digital són algunes de les qüestions que avui són en el centre del debat.
Com seguim defensant els drets humans i les llibertats fonamentals en les noves circumstàncies de l’era digital?
El curs té l'objectiu de contribuir a aquest debat global. Per fer-ho, s'estructura de la següent manera:
Els drets civils com la llibertat d’expressió, de reunió o de manifestació són reclamats ja als segles XVII i XVIII, quan tenen lloc les revolucions liberals anglesa, nord-americana i, sobretot, la Revolució Francesa, antecedents d’altres revolucions arreu d’Europa a principis del segle XIX. A la segona meitat d’aquest segle i a principis del segle XX, les revolucions socials i els processos d’independència de les colònies estenen per tot el món la lluita per uns drets civils que van més enllà, i fan aparèixer la qüestió social, amb la reivindicació de drets econòmics i culturals.