Vés al contingut principal
Inici

La informàtica és la ciència que estudia el tractament automàtic i racional de la informació amb l'ajut de màquines.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Inform%C3%A0tica

Ordinador: Màquina automàtica que accepta la informació que hom li subministra segons una forma preestablerta, aquest pot ser personal, domèstic, de butxaca o de sobretaula

http://ca.wikipedia.org/wiki/Ordinador

Un sistema informàtic està constituït pel maquinari (hardware) i el programari (software)

  • Dins la maquinaria trobem:

Torres: hi ha dos tipus de caixa, les torres i les de sobretaula. Dins la caixa trobem tots els components bàsics d'un ordinador com poden ser la placa o el processador.

Pantalles: les pantalles cada vegada ocupen menys i cada cop són de mides més grans, els usuaris es decanten per pantalles de TFT i de 17" cap amunt.

Teclats: hi ha diferents tipus de teclats, n'hi ha amb les tecles i les funcions bàsiques i teclats amb botons extres. S'estan deixant endarrere les connexions amb cables.

Ratolí: tot i que en trobem de molts tipus, els més habituals són els de dos botons amb una rodeta. Cada vegada més s'utilitzen els ratolins òptics o sense cables.

Components de l'ordinador

CD ROM o DVD ROM: podem trobar al mercat aparells per llegir o escriure en suports de CD o DVD. Les velocitats de lectura i escriptura marquen la qualitat dels productes.

Placa base: és una estructura metàl·lica (un gran circuit electrònic) on s'enganxen la majoria dels components que es troben a la caixa.

CPU o processador: és l'autèntic ordinador. Quan ens referim al nostre ordinador com a un "pentium" ens referim als processadors d'Intel (exemple)

Memòria Ram: són unes tires fines amb uns xips incrustats. Cada tira pot tenir 8, 16, 32, 64 o 128 Mb de Ram. Un ordinador normal sòl disposar de 4 ranures per incorporar aquestes tires. La memòria Ram és la que s'encarrega de desar tota la informació amb la que treballa la CPU.

Disc dur: és com un disquet intern de l'ordinador amb més capacitat d'emmagatzamar i més ràpid. En un disquet hi caben 1.44 Mb, mentre que en un disc dur pots emmagatzamar fins a 200Gb.

Altres parts de la maquinària: Mòdems, escanners, impressores, targetes gràfiques, targetes de so, etc.


  • En temes de programes tenim multitud d'eines:

Paquets ofimàtics (processador de textos, full de càlcul, tractament de bases de dades, etc)

Antivirus: programes per la protecció contra els virus (Norton, Panda, Mcfee)

Utilitats: comprimir i descomprimir (Winzip), gravar CD's, llegir documents amb altres extensions (Acrobat Reader), tractament de fotografies, comptabilitat, entre molts d'altres.


Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image