loader image
Vés al contingut principal
Inici

La seguretat i la telefonia mòbil

mobile.png
Els telèfons mòbils ens ofereixen grans prestacions que ens ajuden, fins i tot, a incrementar la nostra seguretat i confortabilitat. Per posar un exemple, els serveis de localització geogràfica a través de satèl·lits -GPS- ens ajuden a localitzar persones -nens o adults que tinguin alguna discapacitat-, a consultar mapes, guies i rutes per al nostre desplaçament, a localitzar els serveis de consum que tenim més propers, etc. Són, en moltes ocasions, de gran utilitat.

Aquest i d'altres serveis han d'anar de la ma d'un seguit de precaucions:

  • Un telèfon mòbil és una porta oberta a la comunicació amb el món. El nostre número de telèfon és una dada sensible, i l'hem de protegir de terceres persones. Cal que els menors i també els adults siguin conscients d'aquest fet i actuïn amb precaució. Algunes recomanacions essencials:
    • No hem de donar el nostre número de telèfon mòbil a persones desconegudes.

    • No hem de proporcionar informació personal a qualsevol persona que ens truqui. Abans de fer-ho, hem de poder identificar clarament al nostre interlocutor i el motiu de proporcionar aquesta informació ha d'estar plenament justificat. El més convenient és cercar d'altres mecanismes per a proporcionar la informació més sensible, ja que el telèfon mòbil -ni el fixe- no resulta el més adequat.

    • Si estem rebent trucades indesitjables o contingut inapropiat per part d'alguna persona coneguda o desconeguda, hem d'evitar donar resposta. Nosaltres tenim el control i no l'hem de perdre. Algunes solucions complementàries són:

      • Deixem que el contestador automàtic doni resposta a les trucades que procedeixen de fonts desconegudes o que no desitgem atendre.

      • Si hem rebut algun missatge de text o algun contingut (com ara un vídeo o una imatge) que ens molesti, que ens pugui fer sentir malament, podem esborrar-lo o, millor encara, mostrar-lo a una persona adulta o -depenent dels casos- d'un membre dels cosos de seguretat de l'Estat.

      • És important tenir en compte que les trucades, els missatges i qualsevol informació que circuli a través del nostre telèfon mòbil, pot ser rastrejada i la font de l'enviament, localitzada.


    • Quan activem un servei GPS de localització, estem oferint a terceres persones informació de la nostra situació geogràfica. Cal tenir-ho en compte i mantenir algunes precaucions. Informar-nos bé i configurar bé els serveis als quals estem accedint, és molt important.

    • I, recordem, podem activar o desactivar alguns serveis del nostre aparell mòbil, com ara el GPS, el Bluetooh o el wifi. Nosaltres hem de decidir quan connectem i quan desconnectem.

  • Com succeeix amb qualsevol tecnologia, cal fer un ús apropiat. Hem d'actuar seguint pautes de bona conducta i evitar fer tot allò que es pugui considerar inapropiat per part d'altres persones.

    • Hem d'evitar fer trucades que puguin resultar molestes a d'altres persones (inclosos els serveis d'emergència).

    • Hem de respectar les normes i no fer ús de l'aparell allà on està prohibit o en situacions que ens puguin posar en perill o arriscar la seguretat d'altres (conduint un vehicle a motor o una bicicleta, circulant pel carrer o entre el trànsit, etc.).

    • La major part dels telèfons mòbils permet capturar imatges, enregistrar so i vídeo... hem de tenir en compte que aquests continguts potser no són adequats per a la seva difusió per Internet (hem de seguir els consells generals sobre publicació de continguts).

  • Per últim, cal recordar que, molt sovint, desem en el telèfon mòbil informació que és important per a nosaltres (els contactes i números d'altres persones, fotografies i enregistraments de vídeo, etc.).

    • És recomanable fer còpies de seguretat d'aquesta informació, per a prevenir la seva pèrdua.

    • És important configurar les opcions de protecció de l'aparell, per evitar que aquesta informació pugui caure en mans equivocades (establir un PIN, una protecció a través d'una contrasenya, etc.)

Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00