loader image
Vés al contingut principal
Inici

Esquema per temes

  • Tema 1

    Tema 1 : Primera ullada als blogs:

    Que és un blog?

    En informàtica, un bloc (també blog -força usat- o bitàcola , de l'anglès blog, truncació de weblog: diari web) és un diari interactiu personal (dip) a Internet. Un bloc està dissenyat per a que, com a un diari, cada article tingui data de publicació, de tal forma que la persona que escriu (blocaire o bloguista) i les que llegeixen poden seguir un camí de tot el que s'ha publicat i editat.

    En cada missatge o article d'un bloc els lectors poden escriure comentaris (si l'autor ho permet) i aquest, al seu torn, donar-los resposta. Cada bloc té el seu propi tema i n'hi ha de tipus personal, econòmic, periodístic, tecnològic, educatiu, polític, etc.

    Hi ha nombroses eines de manteniment de blocs que permeten, sense necessitat d'alts coneixements, administrar-los.

    El concepte de bloc existeix des dels principis d'Internet. Tim Berners Lee, l'inventor de la web, tenia una pàgina on incloïa els nous llocs web que s'anaven creant i feia un comentari sobre cadascun; però el primer weblog com a tal Scripting News va néixer el 7 d'octubre de 1994, de la mà de Dave Winer.[2]

    A l'agost del 2006, segons l'inventari que realitza Blogcensus, la llengua catalana és la segona amb més blocs (123.320), just per darrere de l'anglès (1.958.443) i per davant del francès (83.950).

    Blocaires

    Els blocaires, bloguistes, blogaires o bloguers són els qui elaboren blocs. En general, els blocaires, també anomenats en anglès webloggers o bloggers, formen veritables comunitats en línia amb aquells amb qui comparteixen interessos. Aquestes comunitats o blocosferes poden tenir diverses formes. Existeixen grups de treball col·laboratiu que utilitzen un webloc com a eina per a comentar, opinar i escriure notícies relatives a la seva tasca.


    http://es.wikipedia.org/wiki/Blog


  • Tema 2

    Tipos de blogs:

    • Edublogs, relacionats amb el món de l'educació, que ofereixen unes possibilitats d'interacció molt interessants entre l'alumnat i el professorat, duent l'educació més enllà dels límits de l'aula de classe i dels horaris propis de l'ensenyament obligatori.
    • Els fotologs (o fotoblocs) o els videoblocs, que mostren la informació sota el format de fotografia o vídeo respectivament.
    • Els Blikis la combinació dels conceptes Bloc i Wiki.
    • etc

    http://es.wikipedia.org/wiki/Blog

  • Tema 3

    Tema 3: Elements que componen un blog

    Sobre (Informació de l'autor)

    És una secció vital per a la valoració i credibilitat del blog. Encara que no acostuma a aportar informació excessivament personal, permet als visitants que puguin transmetre suggeriments, dubtes a l'autor del blog mitjançant el correu electrònic de l'autor.

    Arxiu i categoria

    L'Arxiu permet una consulta permanent i ordenada dels textos tant per a l'autor com per als lectors. Quan es publica una anotació, s'arxiva de forma automàtica. Es pot configurar, depenent del CMS, per data de publicació (setmanes, mesos, anys), temes, autors... els més freqüents són els arxius mensuals i temàtics assignant-li una categoria o etiquetes a cadascun dels articles.

    Blogroll

    Inicialment la seva funció era recopilar i compartir les webs que utilitzava per a treballar, informar-se, divertir-se. Actualment ha canviat la seva finalitat, doncs apareixen com una secció permanent en el blog, generalment en els laterals, i agrupa webs i blogs recomanats per l'autor.

    Sindicació i subscripció

    Altra característica dels weblogs és la multiplicitat de formats en els quals es publiquen. A part d'HTML, solen incloure algun mitjà per a sindicar-los, és a dir, per a poder llegir-los mitjançant un programa que pugui incloure dades procedents de molts mitjans diferents. A causa de la gran revolució que ha suposat la sindicació de continguts, li dedicarem un mòdul a part, per a aprofundir en el seu ús.

    Altres

    Altres complements com poden ser un cercador, una llista d'últims comentaris, articles més comentats, un calendari mensual de les anotacions i així fins a un sens fi de possibilitats que permeten fer un seguiment de l'activitat del blog.

  • Tema 4

    Classificació de blogs.

    El que caracteritza els blocs no són els temes que tracten, sinó la manera com es publica la informació. De totes maneres, se'n pot fer una classificació no exhaustiva en els següents tipus:

    • Bloc personal. El de la persona que explica els detalls de la seva vida.

    • Bloc de l'expert sobre un tema. Hi ha moltes persones que utilitzen els seus blocs per transmetre els seus coneixements d'expert. Així, a part de beneficiar a tota la comunitat, també aprofiten per guanyar notorietat tot incidint en la seva activitat professional.

    • Bloc polític. Des de candidats a campanyes electorals fins a gent que aprofita el weblog per a explicar el sentit del seu vot. És habitual veure debats molt vius entre diferents blocs o grups de blocs, tot facilitat la participació dels ciutadans en el debat democràtic públic.

    • Bloc professional. Hi ha grups de professionals que es coordinen o expliquen els seus projectes a través de les bitàcoles. Això sol ser molt habitual en projectes de programari lliure.

    • Bloc periodístic. Simplement dóna informació, talment un diari tradicional.

  • Tema 5

    -Tema 5 : Eines per la creació i gestió del blog.

    MANUAL DE BLOGGER

    blogger





    ¿ Qué es Blogger?


    Según la wikipedia: Blogger, una palabra creada por Pyra Labs (su creador), es un servicio para crear y publicar un blog de manera fácil. El usuario no tiene que escribir ningún código o instalar programas de servidor o de scripting. Blogger acepta para el hosting de los blogs su propio servidor (Blogspot) o el servidor que el usuario especifique (FTP O SFTP).”

    La empresa creadora de Blogger actualmente pertenece a Google, que está relanzando este servicio a nivel mundial incorporando nuevas características.

    Las pricipales características del servicio Blogger a la hora de crear nuestro blog son:

      Alojamiento gratuito del blog sin publicidad

      Traducido a multiples idiomas, entre ellos el español.

      Facilidad del proceso de alta en la web

      Facilidad de creación y administración de nuestro blog

      Facilidad en el uso de plantillas para crear blogs mas vistosos

      Editor de artículos propio integrado y wysiwyg

      Existencia de utilidades creadas por otros fabricantes para la redacción de los articulos

      Posibilidad de crear blogs multiusuario

      Posibilidad de crear mas de un blog por usuario dado de alta en Blogger




    ¿Para qué un blog?

    Es posible que alguno lector se esté preguntando ¿para qué necesito yo un blog? A esta pregunta no tenemos respuesta pero vamos a tratar de orientarles.

    Si eres profesor o maestro, podría utilizar un blog para escribir un diario de aquello que se ha realizado cada día del curso, con la posibilidad de poner los ejercicios, las notas y todo aquello que crea conveniente. Esto sería muy útil tanto de guía de seguimiento del profesor como de guía de referencia para los alumnos.

    Si eres un alumno, para compartir imagenes e ideas sobre el tema que mas te guste.

    Para todo el mundo para tener un medio de expresión personal, tu propio periódico digital, donde poner tus opiniones o reflexiones sobre los temas que creas mas oportunos, para compartir tus fotos o videos con un grupo de amigos, para relacionarte con los lectores del blog a través de los comentarios que dejan.

    En definitiva te recomendamos que te crees un blog para desarrolarte tanto profesional como personalmente.

    Crear una cuenta de usuario en Blogger

    Para entrar en la web de Blogger ponemos la siguiente direccion en nuestro navegador web:

    www.blogger.com

    Para crear nuestro blog pulsamos sobre la flecha naranja






    Ilustración 1: Página de inicio de Blogger.com




    Una vez pulsada pasamos a la pantalla de creación de nuestra cuenta de usuario de Blogger, donde rellenaremos los campos que nos piden. Estamos creandonos una cuenta en Blogger con la que podremos crearnos varios blogs mas adelante.


    crear cuenta
    Ilustración 2: Creación de nueva cuenta de usuario











    El nombre mostrado no tiene porque coincidir, y es recomendable que no coincida, con el nombre de usuario. Les recomendamos que se anoten tanto su nombre de usuario como su contraseña. Si el nombre de usuario elegido no esta disponible el sistema nos lo indicará para que elijamos otro.

    Pulsamos en Continuar



    nombre de blog
    Ilustración 3: Asignar nombre al blog












    Ponemos un titulo a nuestro blog y le damos un nombre en el cuadro de Direccion del blog, anotamos esta dirección porque a través de ella entraremos diractemente al contenido de nuestra bitácora.

    No entramos en configuración avanzada porque mas tarde podremos configurar dichos parámetros.

    Nota: El cuadro de verificación está para evitar scripts automáticos de creacion de blogs


    Pulsamos en Continuar y eligimos una plantilla o modelo de presentación para nuestro blog, que luego se puede cambiar por otra e incluso modificar a mano para adaptarla a nuestras necesidades.


    Ilustración 4: Elegir Plantilla




    Una vez elegida la plantilla, hemos terminado el proceso de alta de nuestra cuenta y de nuestro primer Blog.







    Ya estamos listo para empezar a publicar nuestros artículos e imágenes en nuestro Blog.

    Crear artículos nuevos en nuestro Blog

    Para crear nuestros artículos, simplemente tendremos que darle un Título al mismo y escribir el contenido del mismo en el pequeño editor HTML que se muestra en la siguiente ilustración. En este editor podemos elegir: el tipo y tamaño de letra, el aspecto (negrita, cursiva y color), poner enlaces a otras páginas, la alineación y numeración de los párrafos y por supuesto añadir imágenes a nuestro artículo.



    Ilustración 5: Crear artículo





    Para insertar una imagen pulsamos sobre el icono



    Elegimos la imagen y su posición respecto del texto

    añadir imagen
    Ilustración 6: Insertar imagen











    Y finalmente pulsamos en subir la imagen

    Una que hemos terminado nuestro artículo tenemos varias opciones:

    • Ver como va a quedar antes de publicarlo pulsando en el enlace Preview


    • Guardarlo como borrador para posibles modificaciones posteriores pulsando sobre


    • Publicarlo en el Blog




    Si publicamos la entrada, es decir, nuestro artículo este se envía a nuestro blog para ser visualizado, apareciendo la siguiente pantalla



    Desde esta pantalla, podemos ir a nuestro blog y ver como ha quedado el artículo.


    Ilustración 7: Ver Blog





    Ya hemos realizado la primera entrada en nuestro blog, el mundo tiene a su disposición un nuevo e interesante diario creado por un magnífico escritor, tú.

    Ahora vamos a suponer que cerramos el navegador y queremos entrar otro día o en otro momento en la administración de nuestro blog. Recordaros que para visualizar vuestro blog teneis una dirección como manualblogger.blogspot.comwww.blogger.com introduciendo nuestro nombre de usuario y contraseña. (aquella que elegimos al crear el blog) y para entrar a la administración, lo hacemos desde ww.blogger.com introduciendo nuestro nombre de usuario y contraseña.

  • Tema 6

    - Mòdul 4: Escrivint al blog.

    Consells a tenir en conte al escriure al blog:

    A l'escriure un article...

    Has de...

    no has de...

    Ø Escriure sobre alguna cosa que t'agradi i t'apassioni Mostra les teves fonts i enllaçar-les. En la majoria dels.

    Ø Escriure amb tanta freqüència com puguis. Personalitzar els teus articles.

    Ø Respon als teus lectors. Demostra que estàs aquí, escoltant

    Ø Rellegir de tant en tant el teu blog













    Ø Intentar ser algú que no ets. És molt important que impregnis els articles amb la teva personalitat. Témer els riscos. Prova coses, experimenta?

    Ø Anar de llest.

    Ø Explica les coses amb un llenguatge natural i no intentis donar lliçons.

    Ø Copiar sense més. Enllaça.

    Ø Ignorar als teus lectors. Els blogs serveixen per a establir converses, així que parla amb ells.

    Ø Passar de les crítiques. De vegades són raonables i poden ser-te d'utilitat. Si t'has equivocat reconeix-lo, els teus lectors ho apreciaran.

  • Tema 7

    Proposta d'activitat: Crear un blog amb receptes de cuina.

    Visitar blogs de característiques similars com:

    • http://lacucinadicalycanthus.net/
    • http://recetascarmenrico.blogspot.com/
    • http://cocinademercado.blogspot.com/
    • http://lasbuenasmigas.blogspot.com/
  • Tema 8

  • Tema 9

  • Tema 10