Vés al contingut principal
Inici

Esquema per temes

  • Tema 3

    Components de l'ordinador

    Anem a veure, amb més detall, la part principal d'un ordinador.

    La torre

    Torre de l'ordinadorLa CPU o torre de l'ordinador conté els elements primordials: el processador , la memòria RAM i les unitats de discs (disc dur, CD-ROM i disquets).
    • El processador és el xip principal que hi ha dins de l'ordinador, i que s'encarrega de fer els càlculs.
    • La memòria RAM es un petit espai de memòria volàtil en el que es carreguen les aplicacions que estem executant.
    • El disc és un gràn espai que enmagatzema les dades i les aplicacions de forma permanent (les dades no es perden en apagar l'equip).

    Vegem com treballen les dades aquests tres elements



    Cal que us quedi clar, doncs, que l'ordinador te dos tipus de memòria:

    • La memòria de treball (la RAM). A més memòria RAM podem estar treballant amb més programes oberts simultaneament.
    • La memòria d'enmagatzemament (la dels discs). Com més capacitat tinguin els discs més programes podrem tenir instal·lats dins de l'ordinador, per quan vulguem fer-los servir.

     

    Per saber més



    Analogia amb el humans:
    Estudiant com funciona el cervell humà s'ha descobert que les persones també tenim dos típus de memòria: la memoria a llarg termini; que ens permet de recordar les coses més importants. On tindriem els records, el número de casa on vivim, el nostre DNI, etc.
    I la memòria a curt termini (o recent); que és un espai que ens permet enmagatzemar una dotzena de coses per emprar-la de forma inmediata. És la memòria que fem servir per exemple per recordar un número de telèfonque llegim d'una agenda i marcar-lo al telèfon.
    Aquests dos tíupus de memòria també funcionen de forma diferent, ja que que en una nomès hi ha impulsos nerviosos (és un procès elèctric) i en la memòria a llarg termini hi ha, a més, una fixació per processos químics.

loader image