Vés al contingut principal
Inici

Esquema per temes

  • Tema 22

    La barra de menús


    Sota de la barra de títol, les finestres de programes tenen una barra de menus. Es tracta d'una barra amb una serie d'opcions, que acostumen a dur per nom: 'Fitxer', 'Edita' ...acabant amb 'Ajuda'.
    Al igual que en un restaurant tenim tots els plats que serveixen ordenats en entrants, primers, segons i postres. Per tal de que sigui més facil escollir. Els programes també tenen totes les seves opcions agrupades per tipus de funcions, perquè ens sigui més facil escollir la que busquem.

    El menús desplegables



    Les opcions es troben agrupades en una barra horitzontal, de la que es despengen uns menús amb les opcions.
    En fer clic sobre la opció que desitgem, aquesta comanda s'executa.

    Tipus d'opcions dels menús

    Hi ha dos tipus d'opcions de menús especials:
    • Les que van seguides de tres punts (...) que ens indiquen que per fer l'acció el programa obrirà una finestra de diàleg on ens demanarà més informació per completar l'operació. Ens els trobem en operacions complexes on l'ordinador necessita que li facilitem més dades per fer l'acció requerida, com per exemple a l'hora d'imprimir, en que ens demanara: número de copies, impressora que hem de fer servir, orientació del paper horitzontal o vertical, etc.menu_dialogo
    • L'altre cas especial és el que s'ens mostra una fletxa despres de la opció; això ens indica que aquesta opció agrupa un conjunt d'opcions en un submenú, que es desplega en situar-nos a sobre de la opció principal. Aquest sistema de desplegar menus d'un altre menú s'anomenen menús en cascada.menu_cascada.gif


    Exemple pràctic

    Aixì doncs: (anem a veure com funciona això fent clic al botó d'inici)

    Depenent del tipus d'opció que escollim, es produiran accions diferents. Els tipus d'opcions més habituals són:

    • Nom normal:

      L'opció escollida es realitza immediatament. En el cas del Menú Inici només ens trobem amb l'opció d'aquest tipus: Ajuda. Si escollim aquesta opció s'obrirà un programa en el que podrem trobar ajuda sobre diferents temes de Windows.

    • Nom seguit de fletxa dreta: Opción programas

      No es realitza cap acció concreta, sinó que se'ns mostrarà un submenú amb altres opcions entre les quals escollir.

      En el Menú Inici, les dues opcions d'aquest tipus més utilitzades són:

      • Documents: En escollir aquesta opció l'ordinador ens ensenyarà una llista amb els últims quinze documents que s'han obert.

      • Programes: És l'opció més important del Menú Inici, ja que ens permetrà accedir a totes les eines instal·lades a Windows.
    • Nom seguit de tres punts: ...

      En aquest cas, abans de realitzar-se l'acció, s'obrirà una finestra que ens preguntarà alguns detalls sobre l'acció a realitzar. En el cas del Menú Inici, tenim l'opció Apagar el sistema que ja hem tractat en l'apartat Sortir de Windows.

    Conceptes clau:
    Barra de títol, barra de menús, barra d'eines, barra d'estat


loader image