Vés al contingut principal
Inici

Esquema per temes

  • Tema 12

    L'escriptori

    L'escriptori d'un ordinador es el que veiem a la pantalla tot just hem acabat d'engegar l'ordinador.
    Per entendre que hi podem trobar farem una analogia amb el món real:

    L'escriptori en un despatx



    En el món real treballem sobre un escriptori, i en l'ordinador farem el mateix.
    Per tal de fer més entenedor com s'estructuren les dades en l'ordinador, el que fa es una representació en la pantalla dels elements del món real, que ja conneixém. I que s'ens presenten més naturals i entenedores.
    material_oficina.jpgFès una llista de coses que tinguis sobre la taula d'escriptori de casa teva (una grapadora, la cinta adhesiva, un pot amb llapissos, clips, una agenda, una calculadora...) i al seu voltant (un arxivador, una destructora de paper, una biblioteca...)

    L'escriptori en un ordinador

    EscriptoriL'escriptori és el nostre espai de treball.
    I té aquest nom perquè simula una taula d'escriptori.
    Es tracta d'una representació del mon real d'una taula de despatx; on hi ha un ordinador a sobre de la taula d'escriptori, carpetes amb documents, les eines que fem servir més habitualment, una paperera per als documents que volem llençar, etc.


    En ell hi trobem les icònes que representen: l'ordinador, la paperera, la carpeta amb els meus documents personals, etc. I les icones dels programes que usem més frequentment: el navegador d'Internet, els programes d'ofimàtica, etc.
    A part de la zona de les icones, que ocupa l'àrea més gran de la pantalla, també hi troben una barra de color grisenc a la part inferior que, entre d'altres coses, conté un rellotge a la part dreta, amb la data actual. Aquesta franja rep el nom de barra de tasques, i ens dona informació de l'estat actual del sistema.
    Així doncs, a l'escriptori hi troben 2 parts diferenciades:
    • La de les icones
    • I la de la barra de tasques

    Conceptes clau:
    Escriptori, icona, El meu ordinador, Els meus documents, paperera, Veinatge de xarxa, Barra de tasques, botó d'inici, rellotge del sistema
loader image