Vés al contingut principal
Inici

Esquema per temes

  • Tema 11

    El sistema operatiu


    El principal component del programari és el Sistema Operatiu.
    El sistema operatiu és el programa que governa l'ordinador.

    El sistema operatiu és el programa que s'encarrega de la comunicació entre les aplicacions i els dispositius. I també s'encarrega de gestionar les diferents tàsques que s'estan executant.
    • Comunicació aplicacions-dispositius: El sistema operatiu controla el funcionament de tots els dispositius de l'ordinador. De forma que quant amb el programa de processament de textos volem imprimir, no caldrà que aquest conegui totes les impressores que existeixen al mercat, sinó que lliurarà la informació al sistema operatiu i aquest s'encarregarà de fer la impressió.
      D'aquesta manera si cambiem d'impressora, no caldrà que cambiem el programa per redactar documents de text. Nomès caldrà dir-li al sistema operatiu que hem instal·lat una nova impressora.
    • Comunicació entre aplicacions: El sistema operatiu ens permet treballar amb varies aplicacions obertes a l'hora, i intercanviar dades entre elles.
      D'aquesta manera podem tenir obert el navegador d'internet, i copiar el contingut d'una plana web a un processador de textos on estem fent un treball de clase. O podem fer càlculs amb el programa de la calculadora i copiar els resutats a la fulla d'una factura.
    El sistema operatiu es un programa que s'engega automaticament quan encenem l'ordinador, perquè sense ell l'ordinador no pot funcionar.

    Recorda!
    • Perquè un ordinador funcioni cal que tingui un sistema operatiu.
    • El sistema operatiu s'encarrega de gestionar la informació.

    Les tasques

    Els ordinadors moderns son capaços d'executar varies tasques al mateix temps, es el que es coneix com multitasca. La multitasca ens permet de treballar amb varis programes (o aplicacions) oberts al mateix temps.


    Per saber més:
     Els caixers automàtics bancaris son un clar exemple d'ordinador no multitasca, ja que un terminal d'un caixer automàtic només fa una tasca alhora.

    Pensa d'altres exemples d'ordinadors que només fan una tasca a l'hora i apuntals a la teva llibreta.

    Penseu en processos que requereixin d'operacions de càlcul:
    Com per exemple un parquímetre; que calcula el total de diners que li hem introduït sumant totes les monedes, i en funció del seu valor i de l'hora actual, calcula el temps màxim que podem estar estacionats, i ens imprimeix un rebut.
    O la caixa d'un supermercat; que te un lector de codis de barra que assigna a cada article el seu preu, suma tots els preus i en calcula el total, i treu el tiquet. I fins i tot li introduïm els diners que entrega el comprador i ens indica el canvi que s'ha de tornat.


    La interfície gràfica

    Una interfície és un sitema de comunicació que fa servir l'ordinador.
    Per interactuar amb l'ordinador usarem una interfície gràfica d'usuari de finestres.
    Es tracta d'un sistema que representa gràficament cada programa que s'està executant dins d'una finestra a la pantalla, de forma que podem visualitzar comodament totes les aplicacions que tenim obertes, cambiar facilment d'aplicació, traspassar dades entre aplicacions...


    Perquè una interficie gràfica?
    ull Dels 5 sentits dels que estem dotats els essers humans, per la vista es pel que rebem la majoria d'informació del medi que ens envolta. És per això que l'ordinador ens dona la informació, majoritariament, de forma visual.
    Segons estudis realitzats, l'esser humà es sensible als estímuls a través dels sentits amb el següent porcentatge d'influencia: Vista 55%, Oída 18%, Olfacte 12%, Tacte 10% y Gust 5%.
    Si en comptes d'humans fossim gossos, com creieu que es comunicaria l'ordinador amb nosaltres?
    Amb olors. Ja que el sentit més desenvolupat dels gossos es l'olfacte.

    Pensa en algun col·lectiu d'usuaris d'ordinador que no faci ús de la interficie gràfica de l'ordinador, i apunta quin tipus d'interficie deuen fer servir.


    Conceptes clau
    Hardware, software, sistema operatiu, aplicació, tasca, multitasca

loader image