Xarxes de telecentres d'arreu del món

Catalunya no és l'únic lloc on podem trobar iniciatives de xarxes de telecentres. Sovint els projectes d'inclusió digital i d'extensió de la societat de la informació han pres forma de punts d'accés i formació en les TIC organitzats en xarxa. Cada una d'elles té diferències específiques segons les necessitats que vol adreçar i el context sociogeogràfic on es desenvolupen. Tot seguit us comentem alguns exemples d'arreu de món.


 Hungarian Telecottage Association

Organització cívica nascuda a l'any 1995 amb el propòsit de col·laborar en l'expansió dels telecentres independents. Té el suport del Ministeri de Benestar i de la Xarxa pel Programa de Democràcia.

 Xarxa de Telecentres d'Austràlia Occidental

És una xarxa que agrupa 100 telecentres de la zona oest d'Austràlia. El seu origen és l'extensió de l'educació d'adults a l'Austràlia rural. Per això, els telecentres presten molta atenció a serveis com la videoconferència i la comunicació via satèl·lit. El local físic dels telecentres també pot allotjar altres activitats: negocis, oficines de turisme, etc. En general, no tenen un perfil d'inserció sociodigital sinó de comunicació (semblant al que aquí coneixem com a locutoris), educació a distància, com a oficina per al propi negoci, etc. En conseqüència, no hi ha recursos a disposició pública al seu web. En canvi, tenen iniciatives orientades a aconseguir la mobilitat física dels recursos amb els telecentres transportables i les cabines d'Internet.

 Community Technology Center's Network (Xarxa de Centres de Tecnologia Comunitària)

Aquesta organització sense ànim de lucre, fundada amb l'objectiu d'aconseguir una societat de la informació més igualitària, és una mica diferent del que entenem com a xarxa de telecentres. El seu objectiu consisteix més aviat a oferir recursos a aquelles organitzacions o entitats governamentals que ja es troben en funcionament i que persegueixen els mateixos objectius de donar accés universal a les TIC, per la qual cosa té més de 1.000 membres a tot el món.

Els centres que agrupa són molt diversos: centres culturals, associacions juvenils, escoles, etc. Donada la diversitat i dispersió del membres del projecte, es basen en un web de recursos formatius i de programari d'accés lliure i obert, a banda dels serveis que ofereixen als projectes subscrits. La gestió dels centres d'accés a les TIC i dels recursos al web corre a càrrec tant del personal contractat per cada entitat com del voluntariat.

 Telecentros de América Latina y el Caribe

Aquesta xarxa organitza un ampli conjunt de telecentres d'aquesta àrea geogràfica amb l'objectiu de difondre la societat de la informació i desenvolupar projectes de transformació social a través de les TIC. La particularitat del seu web fa que no sigui accessible de manera pública i que calgui acceptar un compromís de participació activa per poder entrar-hi.


En Choike - Telecentros trobareu informació sobre altres telecentres del Sud. Les xarxes no s'acaben! (no oblideu consultar els enllaços a xarxes de l'Estat espanyol i d'arreu del món, al portal PuntTIC.cat!).

Us convidem a explicar-nos l'existència d'altres en el fòrum!

Darrera modificació: dimarts, 5 gener 2016, 15:00