Vés al contingut principal
Inici

Per què un bloc de la biblioteca?

Els blocs poden esdevenir un espai de referència interessant, ja que ens ofereixen infinites possibilitats, a les biblioteques:
  • Comunicació, àgil i senzilla, amb els usuaris de l'espai.
  • Promoció de les activitats i productes documentals.
  • Difusió de les darreres novetats, ampliar els serveis de referència i d'alfabetització informacional, etc
Actualment, i tot i que en el món anglosaxó han tingut una important repercussió i són nombrosos els blocs temàtics d'aquesta professió, a nivell català la majoria de propostes presents a la blocosfera han sorgit d'iniciatives personals de professionals de la informació que publiquen en els seus blocs les seves experiències i coneixements professionals i notícies i recursos rellevants per a la professió.

Un cas a part el trobem amb les biblioteques escolars catalanes, recollides dins l'amplia xarxa de XTECBlocs, que han adoptat i adaptat les eines pròpies de la Web 2.0 i el format del bloc per al desenvolupament i difusió de les seves activitats, donant un gir de 180 graus al tradicional concepte d'animació a la lectura.

Com a professionals de les biblioteques podem treure partit dels blocs feina des de dues vessants: els blocs com a eina personal-professional i els blocs com a eina de màrqueting i aparador de la institució en la que treballem.

Ambdues funcions, encara que diferents, són perfectament complementàries i en l'actualitat comptem amb bons exemples que poden ajudar-nos a donar el pas.

Blocs professionals

Els blocs són una potent eina d'emmagatzematge d'idees i recursos, una pàgina plena d'anotacions ordenades cronològicament i que podem recuperar des de diferents punts d'accés (arxiu cronològic, arxiu temàtic o des del cercador intern).

A més d'una excel·lent eina organitzativa i col·laborativa, podem utilitzar-los com a portafoli divulgatiu, per a ús personal i professional, compartint amb els col·legues tot el que sabem, el que llegim, els temes que ens interessen i en els que estem treballant i som especialistes. Com a conseqüència d'això la nostra xarxa personal de contactes augmenta i s'enriqueix considerablement.

Blocs institucionals

El bloc pot esdevenir un lloc fructífer per establir una relació amb la comunitat a la qual pertany, i també amb altres professionals, que comparteixen tasques en altres llocs i on poden comunicar les seves experiències i retroalimentant-se de les dels altres:
  • Comunicació amb els usuaris reals i potencials.
  • Comunicació amb l'euip professional de la biblioteca

Així doncs, el bloc s'erigeix com a:
  • Mitjà de recollida d'informació estratègica per mesurar la qualitat de la gestió
  • Mitjà de promoció
  • Medi d'explotació de serveis de demanda d'informació

Entre les moltes possibilitats que tenen els blocs a les biblioteques les més utilitzades són:
  • Notícies i esdeveniments: publicacióde novetats i notícies sense necessitat de disposar d'una web institucional o esperar que el webmaster l'actualitzi.
  • Grup de discussió sobre llibres i lectures: recensions i crítiques de llibres.
  • Web-bibliografia: recomanació de recursos, llocs web, pel·lícules, i altres continguts multimèdia, llibres que faciliten l'elaboració i actualització de bibliografies basades en recursos web, acostant-se als usuaris i avaluable amb els seus comentaris.
  • Activitats bibliotecàries: comunicació entre el personal dels diferents processos tècnics de la biblioteca: Catalogació, taulell de referència, formació d'usuaris.
  • Serveis d'alerta i DSI (Difusió Selectiva de la Informació): filtratge d'informació, seguiment de temàtiques predefinides, avisos de noves adquisicions, etc.

I això nomès pot ser el començament, ja que enim davant nostre una eina senzilla, econòmica i additiva per explorar o reforçar nous serveis d'informació i dinamitzar els nostres entorns de treball.

Ens hi posem?
Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image