Vés al contingut principal
Inici

Estructura i elements bàsics d'un bloc.

Des de 2003, l'auge que està vivint la presència i l'ús dels blocs fa que diàriament proliferin noves tendències, accessoris, gadgets , modes, i hàbits que estan ampliant i diversificant els elements habituals d'un bloc, sobretot en la manera de presentar el contingut. Això és degut fonamentalment a l'ús de XHTML , la base dels dissenys i de les plantilles predefinides que ofereixen els serveis de creació de blocs, des de sempre lligats a la divulgació dels estàndards web, i amb els quals es poden crear veritables obres d'art.


Aquest increment continu d'accessoris que podem incorporar a un bloc no han de desviar l'atenció de les seccions habituals d'un bloc que han d'aparèixer d'una manera clara, senzilla i fàcilment accessibles.

Bib Botó

Per descobrir les parts més habituals que trobaràs dins d'un bloc, et convido a entrar a Bib Botó i així descobrim plegats els diferents elements sobre el terreny, a mesura que te'ls vaig presentant.

T'hi apuntes?


Article [entrada, anotació]

Unitat de publicació d'un bloc. A la portada del bloc apareixen les anotacions publicades més recentment.

Estructura d'un article

La majoria de les vegades, cada anotació també inclou l'enllaç permanent (la URL individual d'aquesta anotació, que podem veure clicant damunt el títol de l'entrada) i el trackback o referència (avís automàtic que ens notifica que un altre bloc ha enllaçat l'article)

Informació de l'autorInformació d'autor

Secció fonamental per a la valoració i la credibilitat d'un bloc, ja que fa visible qui hi ha darrere d'aquest espai d'expressió.
Encara que no acostuma a aportar informació excessivament personal, permet als visitants transmetre suggeriments i dubtes a l'autor del bloc mitjançant el correu electrònic.

Arxiu i categories de continguts del bloc

Organització del contingut:
Arxiu i categories

L'Arxiu permet una consulta permanent i ordenada dels textos publicats. Quan es publica una anotació, s'arxiva de manera automàtica. Es pot configurar, depenent del CMS, per data de publicació (setmanes, mesos, anys), temes, autors... Els més freqüents són els arxius mensuals i temàtics assignant una categoria o etiqueta a cadascun dels articles.


Blogroll del blocBlogroll

Inicialment la seva funció era recopilar i compartir els llocs web que l'autor del bloc utilitzava per treballar, informar-se,divertir-se. Actualment ha canviat la seva finalitat, ja que apareixen com una secció permanent en el bloc, generalment en els laterals, i agrupa webs i blocs recomanats per l'autor o autora.


Sindicació i subscripció

Una altra característica pròpia dels blocs - cada vegada més present en els llocs web- és la multiplicitat de formats en els que es publiquen.
A banda d'HTML, solen incloure algun mitjà per sindicar-se, és a dir, per poder llegir dades procedents de molts mitjans diferents, mitjançant un senzill programa.
Enllaç de Sindicació de contingutsAtesa la gran revolució que ha suposat la Sindicació de continguts, li dedicarem un mòdul a part, per aprofundir en el seu ús.


Altres

Cada cop trobem més elements integrats en el menú lateral del bloc: cercadors, una llista de les darreres entrades, els articles més comentats, un calendari mensual de les anotacions... i així fins a una infinitat de possibilitats que permeten personalitzar i diferenciar el bloc, així com fer un seguiment de l'activitat.

-tanca aquesta finestra quan acabis de llegir el contingut-
Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image