Vés al contingut principal
Inici

El sistema operatiu i el programari


El sistema operatiu


El sistema operatiu és el programari responsable de gestionar els recursos en un terminal (ja sigui un ordinador personal, un telèfon mòbil, etc.). El sistema operatiu actua com a amfitrió dels diversos programes d'aplicació que normalment corren sobre una màquina. Una de les principals funcions és gestionar els detalls de l'operació del maquinari, de manera que els diversos programes no se n'hagin d'ocupar, alleugerint i fent més fàcil així el procés de programació d'aquestes aplicacions.

Font: http://ca.wikipedia.org/wiki/Sistema_operatiu

El sistema operatiu és la base del nostre equip, sobre la qual funcionen tots els programes. Com ja coneixeu, trobem tres grans famílies de sistemes operatius:

Les diferents versions de Windows comercialitzades per Microsoft continuen sent el sistema operatiu majoritari en els usuaris domèstics. La quota d'ús els situa al voltant del 90% (entre les diferents versions).

La polèmica sempre ha estat al voltant dels productes de Microsoft, sobretot si ens centrem en qüestions de seguretat i privacitat. L'acusació d'haver obert portes del darrera en algunes de les seves versions sempre ha estat negada per els responsables d'aquest sistema operatiu. Més enllà de la polèmica entorn la privacitat, el fet que sigui un sistema operatiu de codi tancat ha fet que només els programadors de la casa Microsoft poguessin introduir millores i corregir errades de seguretat.

És per aquest motiu pel qual es recomana actualitzar el sistema operatiu: els programadors generen actualitzacions que corregeixen errades i vulnerabilitats descobertes en l'ús.

La segona branca de sistemes operatius més utilitzats son les diferents versions de Mac OS comercialitzades amb els ordinadors de la marca Apple. Està basat en un nucli Unix, però és un sistema comercialitzat amb els odinadors Macintosh d'Apple i per tant propietari. Els usuaris no poden, per tant, introduir millores o correccions al sistema, i cal esperar que aquestes actualitzacions vinguin dels programadors de Mac OS.

Actualment, gairebé un 8% dels usuaris fan servir ordinadors amb aquest sistema operatiu instal·lat. Seguint el principi que el programari maliciós ha estat creat per malmetre el major nombre d'ordinadors possibles, els equips que tinguin Mac OS instal·lat quedarien, en principi, descartats. En canvi, s'han fet diverses critiques a les vulnerabilitats que presenta aquest sistema operatiu (http://www.txsolutions.com/modules.php?name=News&file=article&sid=13).



Finalment trobem la branca de sistemes operatius basats en GNU/Linux. Podem trobar un gran llistat de distribucions (o versions): Ubuntu, Debian, Linkat, OpenSuse... La principal diferència amb les dues branques anteriors és que aquest sistema operatiu és lliure i de codi obert, desenvolupat per comunitats de programadors. Actualment gairebé un 3% dels usuaris fan servir algun sistema operatiu basat en Linux.

Al ser un sistema força minoritari, hi ha pocs virus pensats per atacar sistemes Linux. Tot i això, és un sistema al que se li van descobrint vulnerabilitats.

Podeu consultar les estadístiques sobre l'evolució de l'us del sistema operatiu i dels navegadors a:

http://www.w3counter.com/globalstats.php


Hi ha una amenaça que hem de tenir en compte sigui quin sigui el sistema operatiu que fem servir: és el programari maliciós multiplataforma. La extensió de programes que es poden fer servir tant en Windows com en Mac OS o en Linux ha fet que es crei malware pensat per atacar-los. Aprofita que les aplicacions fan servir llenguatges estàndards (extensions, JavaScript, ActiveX, ...) per córrer en diferents sistemes operatius.


El programari

Així que sigui quin sigui el nostre sistema operatiu, hem de pensar quin programari tenim instal·lat i quin hem d'instal·lar per tal que el nostre equip estigui protegit. Haurem de pensar en 5 passos:

  1. Revisar el programari instal·lat.

    Confiem en tots els programes que tenim en el nostre ordinador? Sabem quin n'és l'origen? Tots els complements del nostre navegador han estat instal·lats per nosaltres?

  2. Instal·lar i actualitzar periòdicament un antivirus.

    L'antivirus és un programa que s'executa constantment en el nostre ordinador. Executa un control sobre els nostres fitxers i el nostre sistema operatiu, contrastant les rutines del nostre ordinador amb un llistat de rutines considerades “sospitoses”. Aquest llistat es va actualitzat a mesura que es descobreixen nous virus i amenaces. Fixeu-vos que l'antivirus va sempre un pas per darrera: primer es descobreix una nova manera d'atacar, desprès es busca la manera de defensar-se.

    Podem trobar diferents opcions d'antivirus en el mercat, gairebé tots combinen les funcions d'antivirus i antispyware. Si busquem alguna opció amb llicència lliure se'ns redueixen considerablement les possibilitats. Amb tot, trobem programes de protecció que ofereixen una versió gratuïta per al usuari domèstic. Aquestes versions ofereixen menys prestacions, però realitzen la protecció bàsica.

    Es desaconsella fer servir diferents antivirus en un mateix ordinador: sovint aquests programes son incompatibles!

    Us recomanem que doneu un cop d'ull a la taula comparativa d'antivirus, on repassarem les diferents versions, llicències, i funcionalitats que ens ofereixen els principals antivirus del mercat.

    Com veureu en aquesta taula, la major part dels antivirus permeten configurar-los de tal manera que s'actualitzi amb regularitat, i que vagi realitzant anàlisis periòdiques del nostres sistema operatiu. Repasseu la vostra configuració!

    Més informació:

    http://cert.inteco.es/Proteccion/Utiles_Gratuitos/Antivirus/AV_Escritorio/


Darrera modificació: dimarts, 5 de gener 2016, 15:00
loader image